Regija
0

Grabar-Kitarović: Osuđujem svaki pokušaj historijskog revizionizma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj historijskog revizionizma.

"Iznimno sam neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj historijskog revizionizma", navela je predsjednica u saopćenju.

Presuda beogradskog suda, istaknula je, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u saradnji s nacistima i fašistima tiokom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja.

"Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku", poručila je Grabar Kitarović.

"Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već historiju prepustiti historičarima", zaključila je u saopćenju.