Presuda Haškog tribunala
0

Gotovini 24 godine zatvora, Markaču 18, Čermak oslobođen

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Haški sud osudio je hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je Ivan Čermak oslobođen.

Presuda trojici hrvatskih generala privukla je ogromnu pažnju medija i cjelokupne javnosti pa je galerija sudnice 1 bila ispunjena do posljednjeg mjesta novinarima i brojnim prijateljima optuženog trojca.

Izricanje presude izazvalo je proteste bivših vojnika i građana širom hrvatske, a centralni protestni skup organizovan je na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gdje se okupilo nekoliko hiljada osoba.

Suđenje je počelo 11. marta 2008. a posljednji svjedok izveden je 11. juna prošle godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužilaštvo izvelo 81 svjedoka, a odbrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača). Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka.

Gotovina je u pritvoru od decembra 2005. kada je uhapšen na teritoriju Španije, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u martu 2004.

Foto: AP
Foto: AP