Prvi dan slobode
1

Gotovina pozvao novinare na kafu: Zaželio sam se prijatelja i domovine

FENA
Ante Gotovina (Foto: AFP)
Ante Gotovina (Foto: AFP)
Prvog dana slobode, general Ante Gotovina izašao je u grad vidjeti se sa svojim prijateljima i advokatima, a novinarima koji su ga čekali ispred kuće, rekao je da se najviše zaželio prijatelja i domovine.

Na pitanje novinara HTV-a, koji su ga dočekali ispred kuće nakon prve prospavane noći u domovini, čega se najviše zaželio, general Gotovina je kratko odgovorio: "Vas, mojih prijatelja, domovine - to je to".

"To je moj prvi dan slobode nakon toliko godina jednog maratona s puno prepreka, pravnih i drugih, u kojima sam baš nespretan, moglo bi se reći. Ali, eto, sa svojim advokatskim timom, na kraju krajeva, izvojevali smo i tu pobjedu uz potporu hrvatske države i njenih institucija, pravosuđa, Ministarstva odbrane, Ureda predsjednika Republike. To je naša zajednička pobjeda", istaknuo je Gotovina.

Na riječi novinara da sad, kad je kod kuće, sreći sigurno nema kraja, Gotovina je rekao: "Polako. Treba se naviknuti na sve to. To su koraci", a na upit kakvi su mu planovi rekao je da će vjerovatno sljedeće sedmice otići malo na more.

"Prvo, otići ću malo na more, dignuti jidra, vjerojatno u sedmici", kazao je Gotovina. Upitan hoće li sutra do Vukovara rekao je da nije siguran da će ići sutra, ali da će za to biti prilike u narednim danima.

"Nisam siguran. Imat ću prilike za to, da otiđem tamo da se poklonim žrtvama, mojim prijateljima i suborcima. To ne mora biti baš sutra, može biti u danima ispred nas", rekao je Gotovina.

Zatim je, vidno raspoložen, pozvao novinare u svoj dom na kafu.