Regija
8

Gornja Republika Makedonija možda novo ime Makedonije

FENA
Gornja Republika Makedonija je možda buduće ime Makedonije, a tokom ovog mjeseca, a najkasnije do sredine idućeg, Makedonija i Grčka bi trebalo dati konačne odgovore da li su saglasne s ovim kompromisom, prenosi Tanjug.

To ime bi trebalo da zamjeni naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - BJRM, u narednih najmanje sedam do osam godina, koliko je predviđeno da traju pregovori za članstvo u EU, javio je danas web portal Nova TV iz Skoplja, pozivajući se na diplomatske izvore uključene u pregovore s Grčkom oko imena Makedonije.

Prijedlog posrednika UN u pregovorima, veleposlanika Matthewa Nimica, kako se navodi, je da se ime Gornja Republika Makedonija koristi sve dok traju pregovori Makedonije za članstvo, po čijem bi se okončanju građani Makedonije na referendumu izjasnili po dva pitanja: da li su za članstvo u EU, i da li su za prihvaćanje imena Gornja Republika Makedonija.

Pozitivan odgovor na pitanje bi značio da Gornja Republika Makedonija postane i ustavno ime nakon što zemlja postane članica EU.

Dipolomatski izvori za Novu kažu da je ovo prijedlog oko kojega su se obje strane približile na nedavnim pregovorima u New Yorku.

Proces bi se realizirao u nekoliko faza, od kojih je prva da obje strane daju suglasnost za prijedlog Gornja Republika Makedonija, odnosno da prijedlog Gornja bude ispred Republika Makedonija, na čemu inzistira makedonska strana, a Grčka bi zauzvrat dobila garancije da će se ovo ime unijeti u makedonski Ustav.

Druga faza je da obje strane postignu sporazum o osjetljivim pitanjima identiteta - o nazivima nacija i jezika, a kada se to učini ime Gornja Republika Makedonija ulazi u upotrebu svugdje gdje se sada koristi termin BJRM.

Treća faza, kako navodi Nova, je da Grčka dozvoli Makedoniji da s ovim imenom postane članica NATO i počne pregovore za članstvo u EU.

Zauzvrat, Makedonija će u Ustav unijeti amandman u kojemu će pisati da će od dana kada zemlja postane članica EU njezino međunarodno ime biti Gornja Republika Makedonija i da će se ono upotrebljavati na svim jezicima, osim na zvaničnim jezicima u samoj Makedoniji.

Ovo su, kako navodi Nova, osnove najnovijeg prijedloga o kojemu se pregovara, a u tijeku narednih dana moguće su i izmjene.

Tokom ovog mjeseca, a najkasnije do sredine idućeg, Makedonija i Grčka bi trebale dati konačne odgovore da li su suglasne s ovim kompromisom.

Inače, sam prijedlog je, kako dodaje Nova, izrađen podrškom administracije komesara za proširenje EU Štefana Fuelea u konsultaciji s pregovaračkim stranama, kao i uticajnim međunarodnim faktorima, kao što su SAD i druge države.

Oko same osnove ovog prijedloga u rujnu prošle godine konsultirani su i makedonski premijer Nikola Gruevski i lider opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski, tvrdi Nova.