Čeka se izručenje Hagu
0

Goran Hadžić stigao u Novi Sad u posjetu majci

FENA
Uhapšeni haški optuženik Goran Hadžić jutros je iz pritvorske jedinice u Specijalnom sudu u Beogradu pod jakom policijskom pratnjom stigao u Novi Sad, gdje mu je odobrena posjeta majci. Prema ranijim najavama, Hadžić bi već danas mogao da bude izručen Haškom tribunalu.

Iz Vlade Srbije najavljeno je da će ministrica pravde Snežane Malović potpisati akt o izručenju po isteku zakonskih rokova koji se odnose na žalbeni postupak, prenose srbijanski mediji.

Iako je prvobitno objavljeno da Hadžića prebacuju na beogradski aerodrom, B92 saznaje da je on zapravo krenuo u posjetu majci koja je na samrti. Neznavično, upravo iz Novog Sada bit će transportovan do aerodroma Nikola Tesla.

Podsjetimo, Hadžić se pisanim putem odrekao prava na žalbu. Njega su jučer posjetili žena, sin i sestra, a danas bi u Specijalni sud trebalo da stignu i žena s kojom je živio tokom bjekstva, kao i dijete koje je dobio u tom periodu.

Posljednji haški bjegunac uhapšen je u srijedu ujutro na Fruškoj gori, u trenutku kada je išao da uzme novac od jataka. Hapšenje je izvršila BIA, objavio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Srbije Boris Tadić.

Hadžić se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.