Ko su bili pomagači?
0

Goran Hadžić se možda krio u Rusiji, Bjelorusiji i Rumuniji

SRNA
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Šef Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da su postojale dojave i indicije da se Goran Hadžić prethodnih godina krio u Rusiji, Bjelorusiji i Rumuniji, ali ni jedna od tih indicija nije potvrđena.

Ljajić je za RTS rekao da je svojevremno postojala dojava da je Hadžić viđen u Rusiji, ali da je od ruskih organa Beograd dobio odgovor da oni nemaju takvih operativnih saznanja. "Postojale su dojave da se krio i u Bjelorusiji, ali ni to nije potvrđeno, kao i da se nakon bjekstva 2004. godine krio u Rumuniji", rekao je Ljajić.

On je naveo da će sve to biti predmet operativne istrage koja treba da dovede do rekonstrukcije Hadžićevog kretanja i njegovih pomagača. Ljajić je rekao da je prerano govoriti da li se Hadžić krio u pravoslavnim manastirima, kao što su navodili pojedini mediji, te je naveo da su srpski organi imali brojna saznanja koja nisu uspjeli potvrditi.

On je rekao da posao oko Hadžića još nije završen dok se ne ustanovi kompletna mreža njegovih pomagača.

Ljajić je naveo da u prethodnom periodu nije vođena ozbiljna istraga o tome ko je 2004. godine dojavio i pomogao Hadžiću da pobjegne, navodeći da postoje samo indicije i da se zna da je Hadžić bio na jednoj sahrani sa koje je otišao do svoje kuće i poslije toga je nestao.

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić uhapšen je u srijedu ujutro na Fruškoj gori u Srbiji. Njega je Haški tribunal optužio 2004. godine za ratne zločine u Hrvatskoj.