Regija
3

Goran Hadžić ostaje u pritvoru u Hagu

FENA
Goran Hadžić (Foto: EPA)
Goran Hadžić (Foto: EPA)
Sudsko vijeće Haškog suda odbacilo je danas zahtjev za oslobađanje bivšeg predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Pretresno vijeće, kojim predsjedava belgijski sudija Guy Delvoie, ocijenilo je kako je Tužiteljstvo iznijelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je Hadžić sudjelovalo u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

Vijeće je odbacilo zahtjev odbrane za oslobađanje za zločine u Opatovcu, Lovasu, Veleprometu i Ovčari.

Sudija Delvoie je, čitajući presudu, napomenuo i da, pošto Hadžićeva odbrana nije osporila tačke dva do devet optužnice u cijelosti, nego po određenim djelima, ne postoji mogućnost za oslobađajuću presudu po tim tačkama u cijelosti.

On je najavio da će uskoro biti saopćen datum početka iznošenja dokaza odbrane.

Hadžićeva odbrana je 16. decembra, u skladu s pravilom 98 bis, usmeno zatražila da optuženi bude oslobođen, uz obrazloženje da Tužiteljstvo nije uspjelo da iznese vjerodostojne dokaze za konkretne optužbe sadržane u tačkama dva do devet optužnice.

Tužilaštvo je u odgovoru 18. decembra navelo da postoji obilje dokaza i zatražilo da taj zahtjev bude odbačen.

Hadžić je pred Sudom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine.

Optužnica ga tereti za ubistva progone na vjerskoj, rasnoj i političkoj osnovi, istrebljenje, zatvaranje, mučenje, nehumana djela, bezobzirno uništavanje javne i privatne imovine.