Čeka se optužnica
0

Godišnjica ubistva Pukanića i Franjića

FENA
Na današnji dan prošle godine eksplozivnom napravom podmetnutom u dvorištu magazina Nacional ubijen je suvlasnik i novinar tog sedmičnika Ivo Pukanić, a kao kolateralna žrtva i njegov saradnik Niko Franjić.

Pukanićevo ubistvo diglo je na noge cijeli državni vrh, a vijest o njemu objavili su brojni svjetski mediji.

Sedam dana nakon tragičnog događaja hrvatska policija je u akciji "Balkan ekspres" uhitila nekolicinu sumnjivaca - bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića. Potom je pokrenuta sudska istraga protiv njih i još dvojice Željka Milovanovića, koji je kasnije uhvaćen u Beogradu, te još uvijek odbjeglog Bojana Gudurića za kojim je hrvatski MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna.

Istraga koju je vodila sutkinja Erna Dražančić ovih je dana završena pa se očekuje da bi USKOK već iduće sedmice mogao podići optužnicu. Ne učini li to, četvorica pritvorenih u zagrebačkom zatvoru u Remetincu mogla bi se naći na slobodi jer im 29. oktobra ističe maksimalni pritvorski rok u kojem se mogu držati iza rešetaka bez podizanja optužnice.

Uporedo s tom istragom i u Beogradu se vodi postupak protiv dvojice osumnjičenih za isti zločin - Milenka Kuzmanovića i Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam kojega se sumnjiči da je preko svog kuma Đurovića naredio i naručio Pukanićevo ubistvo.

Bratiće Matanić i Mafalanija USKOK tereti da su bili dio zločinačke organizacije koja je nekoliko mjeseci pratila žrtvu te da su nabavili eksploziv i drugo oružje potrebno za atentat, a Milovanovića i Gudurića da su bili izravni počinitelji ubistva.

Milovanović je dovezao skuter s eksplozivom u dvorište "Nacionala", a Gudurić je motrio dvorište i daljinski aktivirao eksploziv u trenutku kad se Pukanić približio skuteru.

Odvjetništvo vjeruje da su Matanići i ostali sve radili po nalogu Jocićevog kuma Đurovića, a za to im je navodno isplaćeno 1,5 miliona eura.

Jednogodišnja zagrebačka istraga pokrenuta je kad su osumnjičenici uhvaćeni u policijskoj akciji nazvanoj "Balkan ekspres". Istraga je proglašena tajnom, pa je ostalo nepoznato ko je sve svjedočio i koji su istražni postupci provedeni. No mediji su nedavno objavili da USKOK ima krunskog svjedoka, odnosno osobu koja je sudjelovala u pripremi ubistva, ali se nagodila s odvjetništvom te odlučila svjedočiti protiv ostalih osumnjičenika.

Hrvatski i srbijanski tisak nagađa da se optužbe protiv osumnjičenih temelje upravo na iskazu tog svjedoka pokajnika te da u pozadini zločina stoji duhanska mafija. Tim nagađanjima je pridonijelo i nedavno saslušanje Ratka Knežević, crnogorskog poduzetnika koji u medijima za Pukanićevu smrt optužuje duhanski kartel iza kojeg navodno stoje Stanko Subotić Cane i crnogorski premijer Milo Đukanović koji je, inače, Kneževićev kum.

Svim nagađanjima i neprovjerenim informacijama koje su objavljivane u javnosti proteklih godinu dana na kraj bi iduće sedmice mogao stati USKOK svojom optužnicom. U tom bi slučaju na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda sjedila samo četvorica, bratići Matanovići, Mafalani i Đurović jer je Gudurić još u bijegu, a Milovanovića je srbijansko sudstvo nedavno odbilo izručiti Hrvatskoj budući da ima srbijansko državljanstvo.