Kornati
0

Godišnjica stradanja vatrogasaca

SRNA
Članovi porodica dvanaestorice vatrogasaca, koji su na današnji dan prije dvije godine poginuli u akciji gašenja požara na ostrvu Kornati, obišli su mjesto stradanja svojih najdražih u uvali Šibnate u klancu ispod Velog vrha.

Na mjestima gdje su pronađena tijela nastradalih članovi porodica su zapalili svijeće i položile cvijeće.

Vijence su na stijenu Velog vrha položili i izaslanici predsjednika Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade, vatrogasnih zajednica, Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika i Vodica, te opštine Tisno.

Joško Klarić, otac poginulog vatrogasca Dina Klarića, rekao je novinarima da su porodice razočarane obustavom sudskog procesa protiv bivšeg vatrogasnog komandira Dražena Slavice, koji je bio osumnjičen da je nizom propusta odgovoran za kornatsku tragediju.

"Sramota je za cijeli sistem da nakon 14 mjeseci istrage - stotinu ispitanih svjedoka, dva stručna tima i desetak vještačenja - Županijski sud u Šibeniku poništi optužnicu", rekao je Klarić i dodao da vjeruje da će Vrhovni sud uvažiti žalbu šibenskog Županijskog državnog tužilaštva i da će ipak doći do suđenja.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je posjetio mjesto nesreće, odbacio je sumnje da se prikriva istina o kornatskoj tragediji, dodajući da svaka obrada ima svoj tok i trajanje.