Regija
0

Godišnjica razornog zemljotresa u Skoplju

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Makedoniji se danas obilježava 51. godišnjica zemljotresa u Skoplju koji je odnio više od hiljadu ljudskih života i uzrokovao veliku materijalnu štetu.

Zemljotres jačine 6,9 stepeni Richterove skale uništio je tada više od 70 posto objekata u makedonskoj prijestolnici.

Prema pouzdanim historijskim izvorima, u zemljotresu je poginulo više od 1.000 dok je povrijeđeno više od tri hiljade osoba. Također, u razornom zemljotresu više od 200.000 građana je ostalo bez krova nad glavom.

Uz veliku podršku i finansijsku pomoć koja je pristizala sa svih strana svijeta, Skoplje je u većem dijelu uspjelo da se obnovi i zablista starim sjajem.

Ipak, strašni zemljotres je tada u velikoj mjeri oštetio mnoge historijske objekte od kojih nikada nisu ni obnovljeni i danas predstavljaju ružniju sliku glavnog makedonskog grada.

Posljednjih 20 godina učinjeni su veliki napori kako bi se obnovila porušena historijska mjesta koja danas privlače na hiljade turista koji posjećuju makedonsku prijestolnicu.

Tako je uz financijsku podršku vladinog plana pod nazivom "Skoplje 2014" obnovljena zgrada "Srpskog pozorišta" koja je pretrpjela veliku štetu u zemljotresu.

Sekretar ministarstva kulture Makedonije Behicudin Sehabi za Anadolu Agency (AA) je govorio o historijskim objektima koji su srušeni u zemljotresu 1963. godine.

"U zemljotresu je srušeno preko 20 historijskih objekata prvostepenog značaja od čega deset u potpunosti. Većina srušenih objekata su pripadali osmanskom periodu. Ali porušeni su i objekti iz antičkog kao i iz perioda srednjeg vijeka. Neke poznate i prelijepe kule su srušene u zemljotresu", istakao je Sehabi.

Napomenuo je da su u zemljotresu u potpunosti srušene i mnoge džamije izgrađene u periodu kada su Osmanlije vladale Balkanom.

"Tada je uništeno ukupno 12 objekata iz osmanskog perioda od čega su većina bile džamije poput Sultan Muratove i Aladža džamije. Do temelja su srušene i džamije Arasta i Hatuncuk", kazao je ovaj zvaničnik.

Ipak, dodaje kako je su nakon 1991. godine uz financijsku podršku Republike Turske mnogi objekti porušeni u zemljotresu iz 1963. godine obnovljeni.

U zemljotresu su srušene i neke pravoslavne crkve iz osmanskog perioda poput crkve Sveti Konstantin i crkve Elena, koje su trenutno u fazi ponovne izgradnje.

Ipak, u Skoplju još uvijek postoje mnogi objekti od velikog historijskoj značaja, porušeni u razornom zemljotresu, a koji čekaju da budu obnovljeni i da služe kao ukras makedonske prijestolnice.