Nakon hapšenja u Preševu
0

"Gnjilanskoj grupi" OVK određen pritvor

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Devetorici bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) uhićenih 26. decembra u Preševu pod sumnjom da su počinili zločine u Gnjilanu 1999. godine, nakon saslušanja određen je pritvor od 30 dana, objavili su beogradski elektronski mediji.

Glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić kazala je da je istražni sudac donio rješenje o provođenju istrage i da se okrivljeni terete za ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

Odluka o pritvoru je, prema njezinim riječima, donijeta jer postoji bojazan da bi okrivljeni mogli utjecati na svjedoke i na taj način ometati vođenje krivičnog postupka, a dodatni razlog su visina zapriječene kazne i posebno teške okolnosti izvršenja krivičnog djela.

Prije početka saslušanja Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev za provođenje istrage protiv 17 pripadnika OVK-a koji se sumnjiče za otmicu 159 civila srpske nacionalnosti i ubojstvo najmanje 51 osobe u Gnjilanu na Kosovu.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je akcija usmjerena na uhićenje takozvane "Gnjilanske skupine" trajala oko godinu dana. On očekuje da istraga neće dugo trajati i naglašava da je akcija uhićenja deset osoba u Preševu pažljivo i dobro planirana.

Od desetorice uhićenih, devetorica su saslušana u Beogradu, a jedan je procesuiran na lokalnoj razini. Sedmorica još nisu dostupna srbijanskim državnim organima. Trojica od njih žive u Gnjilanu pa je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će Beograd tražiti pomoć misije UN-a na Kosovu u istrazi.

Glasnogovornik UNMIK-a Russel Geekie izjavio je kako da iz Beograda nije stigao nikakav službeni zahtjev po tom pitanju i nije želio spekulirati o mogućnosti UNMIK-a da pomogne Beogradu nakon što su nadležnosti te misije u području pravosuđa i policije prenijete na misiju EU.

U nedjelju je u Preševu u organizaciji članova obitelji uhićenih održan prosvjed u na kojem je sudjelovalo nekoliko stotina Albanaca, tražeći da uhićeni pripadnici OVK-a budu pušteni iz zatvora. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić tim povodom pozvao je na mir i kazao da akcija nije usmjerena protiv Albanaca, već protiv ratnih zločinaca.

Nekadašnji zapovjednik OVK za Gnjilane Ahmet Isufi izjavio je medijima u Prištini kako je optužnica srbijanskih vlasti neutemeljena jer na tom području nije bilo otetih i ubijenih srpskih civila.