Regija
0

Glavna ruta trgovine ilegalnim oružjem je Balkan, u BiH 750.000 komada ilegalnog oružja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavna ruta kojom se ilegalno oružje transportuje prema zemljama zapadne Evrope je i dalje Balkan.

Oružje koje se nalazi na crnom tržištu u zapadnoj Evropi uglavnom dolazi preko Balkana. Prema podacima sigurnosnih službi, određeno oružje koje je korišteno u posljednja dva teroristička napada u Parizu ove godine, proizvedeno je na Balkanu. Napadači u Parizu su navodno koristili puške Zastava M70 koje su proizvedene u Kragujevcu.

Osim toga, kriminalna grupa čije je djelovanje prije nekoliko dana zaustavljeno u Italiji i Kosovu imala je ogromne količine ilegalnog naoružanja u jednom kosovskom selu.

Nakon ratnih sukoba na Balkanu 1990-ih godina ostale su velike količine oružja, a kasnije je ono ubačeno u ilegalnu trgovinu. Cijene oružja također variraju. Tako u nekoj balkanskoj zemlji puška AK47 može koštati između 300 i 400 eura, a drugim zemljama cijena tog oružja iznosi i do 2.000 eura.

Na osnovu studije koju je proveo Institut za mir iz Brisela, većina ilegalnog oružja u Evropsku uniju dolazi preko Balkana.

"Govorimo o Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Albaniji. Moglo bi se reći da mnoge od tih zemalja imaju problem sa ilegalnim oružjem. U tim zemljama ima više ilegalnog oružja nego legalnog", izjavio je za Deutsche Welle Nils Duquet.

Fatos Klosi, bivši direktor albanske obavještajne službe, ističe veoma važan aspekt u ilegalnoj trgovini oružjem.

"Teroristi plaćaju veoma dobro, tako da će oni uvijek pronaći oružje na crnom tržištu", rekao je Klosi.

Prema nekim podacima samo u Srbiji ima između 200.000 i 900.000 hiljada komada ilegalnog oružja, na Kosovu blizu 450.000, a u BiH blizu 750.000 komada ilegalnog oružja.