Hrvatska
0

Glavaš požuruje sud u izradi presude

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odbjegli Branimir Glavaš zatražio je preko svojih branitelja od zagrebačkog Županijskog suda da požuri s izradom i otpremom prvostepene presude kojom je u maju ove godine nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Glavaševi branitelji Ante Madunić i Veljko Miljević jučer su sudu predali požurnicu u kojoj podsjećaju da je još 8. jula istekao najduži dvomjesečni rok za pisanje i otpremu prvostepene presude koji se, po Zakonu o kaznenom postupku, može odobriti u najsloženijim predmetima i dugotrajnim suđenjima.

Podsjećaju da je istim zakonom moguće dalje iznimno prekoračenje, uz znanje predsjednika suda, ali samo ako je riječ o "nepredvidivim ili neotklonjivim razlozima za nepridržavanje rokova".

Glavaševi advokati smatraju kako složenost i dugotrajnost postupka protiv njihovog branjenika ni u kojem slučaju ne mogu biti razlog za takvo prekoračenje, nego upravno suprotno, drže da je rokove za izradu i dostavu presude trebalo krajnje skratiti jer su svi optuženici, osim Glavaša, u pritvoru.

Glavaševa odbrana zaključuje da se otezanjem znatno krše prava svih optuženika, zbog čega od suda traži hitno postupanje u skladu sa zakonom.

Uz požurnicu sudu, branitelji su predsjednici zagrebačkog Županijskog suda Mirjani Rigljan poslali i dopis da svojim autoritetom utječe na što bržu izradu presude "kako bi se smanjila šteta zbog kršenja prava optuženika na brzo i pravedno suđenje".

Dok ne dobije prvostepenu presudu, koju je 8. maja donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića, Glavaš se na nju ne može žaliti.

Saborski je zastupnik uoči objave prvostepene presude pobjegao u BiH, čije je državljanstvo dobio nekoliko mjeseci prije presude. Hrvatska je za njim raspisala međunarodnu potjernicu i zatražila njegovo izručenje. Budući da BiH, kao i Hrvatska, ne izručuje svoje državljane drugim zemljama, taj je zahtjev odbijen.

Glavaš je na zagrebačkom sudu proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti u slučajevima "garaža" i "selotejp", za što je dobio pet i osam godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora. Uz njega, osuđeno je još petero optuženika.