Izbori u Srbiji
1

Glasali i predsjednički kandidati, Tadić se nada pobjedi

SRNA
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Predsjednički kandidat koalicije Demokratske stranke "Izbor za bolji život" Boris Tadić rekao je da su izbori u Srbiji od izuzetnog značaja, ne samo za ovu zemlju, nego i za budućnost i stabilnost čitavog regiona i Evrope, te da on očekuje pobjedu.

"Ovo je praznik demokratije u Srbiji, ali i u regionu. Srbija je zemlja od izuzetnog značaja za čitav region i ovaj dio Evrope i zbog toga je volja i odluka srpskih građana na ovim izborima bitna za njihovu budućnost i budućnost njihove djece, budućnost Srbije i čitavog regiona, a i za stabilnost Evrope", rekao je Tadić novinarima nakon glasanja.

On je dodao da su ga danas zvali predstavnici, predsjednici i premijeri mnogih država u regionu koji su poželjeli sreću Srbiji na izborima, ali nije htio da kaže šta su poželjeli lično njemu.

Navodeći da izbori u Srbiji protiču u atmosferi koja je za ponos, Tadić je rekao da je najvažniji posao poslije izbora brzo formiranje Vlade, a nakon toga snažne, značajne i dobro utemeljene odluke u sferi makroekonomske politike, kako bi Srbija "izbjegla hridi" koje se pojavljuju u svakoj zemlji Evrope i naciji, imajući u vidu ekonomsku krizu. 

On je dodao da potom slijedi nastavak procesa privlačenja investicija, obezbjeđivanje novih radnih mjesta, kao i nastavak izgradnje stabilnosti u čitavom regonu. 

"Očekujem pobjedu. Posle izbora idemo dalje, biće drugog kruga, pa onda očekujem još jednu pobedu, pa onda još jednu, pa neke strane investitore, pa obezbjeđivanje datuma za pregovore, novo umirenje Srbije i regiona, pomirenje sa svima, izgradnju normalnog pristojnog civilizovanog društva", rekao je Tadić.  

	On je rekao da su izbori prije 12 godina bili pitanje života ili smrti, a da ovi izbori imaju presudan značaj, ali nisu izbori u kojima bilo ko nekome prijeti gubitkom života, jer su se stvari veoma izmijenile u Srbiji i u čitavom regionu.

Predsednički kandidat koalicije Preokret Čedomir Jovanović glasao je danas na izborima na biračkom mjestu na Novom Beogradu.

U Srbiji se danas održavaju opšti izbori na kojima više od 6,7 miliona građana bira predsjednika, novi republički parlament, vojvođanski parlament i lokalnu vlast. Na izborima učestvuje 18 izbornih lista i 12 predsjedničkih kandidata, dok se na Kosmetu održavaju samo predsjednički i parlamentarni izbri, a dvije sprske opštine su najavile i lokalne izbore.