Regija
1

Glasački listići bez simbola Kosova

Anadolija
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) na današnjem sastanku odlučila je da glasački listići za lokalne izbore, 3. novembra, imaju samo logo Centralne izborne komisije.

Pitanje loga je razmatrano na zahtjev srpskih članova CIK-a, saopšteno je na sajtu CIK-a.

“Sadržaj glasačkih listića je usvojen u skladu sa članom 87., tačnije 87.5, Zakona o opštim izborima. Glasački listić sadrži sve elemente koje zahtijeva Zakon o opštim izborima. Glasački listić će imati logo Centralne izborne komisije i bit će jedinstven za cijelu teritoriju Kosova”, navodi se u saopštenju.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila i da na prvoj strani formulara za certifikaciju političkih subjekata za predstojeće lokalne izbore bude logo Republike Kosovo i logo CIK-a.

Kako je navedeno na sajtu CIK-a, pitanje oznake ili loga na formularima razmatrano je na zahtjev predstavnika srpske zajednice u CIK-u, koji su zahtijevali promjenu formulara za ceritfikaciju političkih subjeketa i kandidata.

‘'Na svim formularima na njihovoj prvoj strani bit će logo Republike Kosovo i logo CIK-a (onako kako je i bilo). Promjena će biti samo unutar njih. Promjene za formulare koji su dio Pravilnika 2013/08, obrazloženo je olakšavanjem procedure i davanjem boljih uslova subjektima za registraciju”, navodi se u saopštenju sa sastanka CIK-a.

Dodaje se da je Zahtjev usvojen sa dvije trećine glasova neophodnih prema Zakonu o izborima. Te promjene će važiti samo za ove izbore, a formulari će važiti za cijelu teritoriju Kosova.

Dvotrećinskom većinom glasova usvojen je i zahtjev o produženju roka za glasače van zemlje, a na zahtjev Ministarstva dijaspore. Prvobitni rok je bio 4. septembar, a produžen je do 10. septembar. Zahtjev je usvojen zato što se zbog odmora prijavio mali broj glasača.