Regija
0

George W. Bush stiže u Zagreb

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush sa suprugom Laurom stiže u petak u dvodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom i premijerom RH Stjepanom Mesićem i Ivom Sanaderom i drugim najvišim hrvatskim dužnosnicima te se obratiti hrvatskim građanima.

U Zagreb prema najavama dolazi izaslanstvo koje prati Busha na summitu NATO-a u Bukureštu u kojem su i državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley, a očekuje se dolazak niza drugih dužnosnika Bijele kuće i State Departmenta.

Američki predsjednik uoči posjeta Hrvatskoj kazao je kako se raduje dolasku u Hrvatsku i kako će se u Bukureštu, u kojem boravi prije toga na summitu NATO-a, založiti da pozivnicu za članstvo dobije Hrvatska, te Albanija i Makedonija.

"Članstvo u NATO-u bit će vrlo pozitivno za ljude u Hrvatskoj. Stvarno se radujem odlasku u Hrvatsku i nadam se da ću donijeti dobre vijesti jer dolazim poslije summita", rekao je za Hinu Bush koji će u Hrvatskoj boraviti 4. i 5. travnja.

Prema riječima njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Stevena Hadleya Bush će posjetiti Hrvatsku "kako bi čestitao ljudima te zemlje na impresivnim reformama koje su proveli".

Predsjednik Bush sastat će se u petak poslijepodne s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Uredu predsjednika, koji će mu potom prirediti svečanu večeru na koju su pozvani pripadnici akademske zajednice, političkog života, gospodarstva, kulture i sporta, a za subotu je predviđen susret s premijerom Ivom Sanaderom i drugim članovima Vlade u Banskim dvorima. Bush bi se potom na Trgu svetog Marka trebao obratiti hrvatskim građanima.

Predsjednik Mesić ocijenio je prošlog tjedna kako je posjet američkog predsjednika za Hrvatsku privilegij jer se radi o predsjedniku najjače države svijeta, a premijer Sanader kazao je kako će taj posjet predstavljati "vrhunac u našim bilateralnim odnosima".

Osim susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima, za subotu se predviđa i sastanak predsjednika zemalja koje će dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu s američkim predsjednikom, predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom. Pozivnicu bi uz Hrvatsku trebala dobiti i Albanija a Makedonija ukoliko se otklone zapreke vezane uz njezin spor sa susjednom Grčkom oko imena.

Predsjednik Bush treći je američki predsjednik koji posjećuje Hrvatsku. Prije njega, u Hrvatskoj je 1970. bio Richard Nixon, zapamćen po tome što je tijekom zdravice na svečanom prijemu što ga je u njegovu čast priredio tadašnji predsjednik Sabora SR Hrvatske Jakov Blažević, osim "Jugoslavija će uvijek živjeti, živjela Jugoslavija", izgovorio i riječi "Hrvatska će uvijek živjeti, živjela Hrvatska", a koja je doživjela razna tumačenja, te Bill Clinton koji se 1996. zadržao tek nekoliko sati u zagrebačkoj zračnoj luci.

Nekoliko udruga najavilo je održavanje prosvjeda u Zagrebu tijekom Busheva posjeta zbog neslaganja s politikom američkog predsjednika.