Regija
123

Geodet rođen blizu granice sa BiH: Ko je bio Tomislav Salopek

Klix.ba
Hrvatski geodet Tomislav Salopek živio je u Vrpolju, mjestu udaljenom 15 kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Kako bi zaradio dovoljno novca za pristojan život sedmogodišnje kćerke i dvogodišnjeg sina, Salopek se odlučio za rad u sjevernoj Africi, pišu hrvatski mediji.

Porodični čovjek koji je tek nedavno proslavio 31. rođendan završio je geodetsku školu, a prijeko potreban posao našao je u Egiptu u francuskoj firmi Compagnie Generale de Geophysique. Prije Egipta, Salopek je radio u Libiji, Iraku, Siriji i Tunisu.

Krajem prošlog mjeseca porodica Salopek dobila je uznemirujuću vijest. Tomislava je kidnapovala Sinajska provincija koja je odana zloglasnoj Islamskoj državi (IDIL).

On je kidnapovan na putu prema poslu. Sa njim se nalazio vozač kojeg su otmičari natjerali da zaustavi automobil. Nakon što su obojicu izvukli iz vozila teroristi su sa Salopekom otišli u nepoznatom smjeru dok su vozača poštedjeli i ostavili.

Vijest o kidnapovanju došla je samo jedan dan nakon planiranog Salopekovog povratka u Hrvatsku.

Ubrzo je pokrenuta velika akcija hrvatske vlade u saradnji sa zvaničnim Kairom kako bi se pokušalo doći do lokacije na kojoj teroristi drže hrvatskog radnika. Pored angažmana vlasti, građani u Hrvatskoj pokrenuli su kampanju kojom su molili za njegov život.

U videu koji je objavljen početkom augusta, a u kojem Salopek kleči na koljenima obučen u narandžasti "zatvorski" kombinezon, hrvatski radnik prenio je prijetnju i zahtjeve terorista spomenuvši prije toga svoje te ime svoje supruge Nataše.

Teroristi su od zvaničnog Egipta zatražili oslobađanje većeg broja žena pripadnica Islamske države.

Dvanaestog augusta na internetu su se pojavile fotografije navodno ubijenog Salopeka zajedno sa priznanjem da ga je pogubila Islamska država. Vijest je objavila organizacija SITE Intel Group, a francuski AFP ubrzo je objavio informaciju koju su preuzeli svjetski mediji.

U porukama uz fotografije stoji da je Salopek smaknut zbog saradnje Republike Hrvatske sa "neprijateljima IDIL-a".

"Ubili smo hrvatskog taoca zbog učestvovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države. Napustile su ga i hrvatska i egipatska vlada", stoji u za sada neprovjerenom saopćenju.

Ukoliko se smrt potvrdi, to bi bilo deveto ubistvo nekog državljanina zapadnih zemalja odsijecanjem glave koje je izvršio IDIL.