Regija
0

General De Marnhac: Srpski čelnici odgovorni za nerede na sjeveru Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zapovjednik KFOR-a francuski general Xavier de Marnhac izjavio je u srijedu kako je situacija na sjeveru Kosova pod nadzorom i kritizirao ponašanje lokalnih srpskih čelnika tijekom nemira na graničnim prijelazima sa Srbijom.

"Neka svatko bude svjestan da sam posvećen očuvanju i ponovnoj uspostavi mirne sigurnosne situacije. Neki lokalni čelnici jučer su poduzeli veliku odgovornost uvlačeći žene i djecu u tu operaciju i tako su riskirali njihove živote. Nije se desilo najgore, ali čelnici moraju dobro razmisliti kada vode takve prosvjede", rekao je general de Marnhac. Zapovjednik KFOR-a posebice je istaknuo kako svima mora biti biti jasno da se nasilje neće tolerirati.

Zapovjednik KFOR-a sastao se u srijedu s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom i premijerom Kosova Hashimom Thaqijem. Marnhac i Ruecker kazali su da će učiniti sve kako bi se stanje dovelo u normalu i da se ponovo otvore prijelazi Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova na granici sa Srbijom.

"Naš je cilj da se vratimo normalnim okolnostima što je prije moguće, a to znači da se na ove prijelaze vrati policija i carina. To će biti urađeno kada procijenimo da postoje okolnosti za normalno vođenje aktivnosti na ovim prijelazima. Mislim da će to biti veoma brzo", rekao je Ruecker. Dodao je da "Kosovo nije zatvoreno jer su drugi prijelazi otvoreni".

KFOR je jučer zatvorio te prijelaze na sjeveru Kosova nakon što su Srbi spalili zgrade i vozila na njima. Prosvjednici su kazali da neće dopustiti uspostavu carinskih punktova "lažne države" Kosovo prema Srbiji.

Kosovski premijer Hashim Thaqi je rekao da je sigurnosno stanje na cijelom teritoriju Kosova mirno i stabilno i da će se njegova vlada nastaviti angažirati u službi svih građana Kosova. Jučerašnje događaje on je nazvao "izoliranim incidentom".