Regija
16

Gdje je uhapšen narkobos: Da li se za hapšenje Šarića čekala odluka politike

Piše: Faruk Vele
Ovako danas izgleda Darko Šarić (Foto: Blic)
Ovako danas izgleda Darko Šarić (Foto: Blic)
Nakon što je jutros saopćeno da je u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore pravdi priveden narkobos Darko Šarić, u regionu se uvelike debatira o tome gdje je zapravo uhapšen čovjek koji je rukovodio najvećim narko klanom na području bivše Jugoslavije.

Mnogima je znakovito da hapšenje izvedeno samo dva dana nakon završetka vanrednih parlamentarnih izvora u Srbiji, koje je uvjerljivo osvojila Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića (Lista SNS-a je osvojila 48,34 posto ili 158 mandata).

Bio u kontaktu s policijom

Prema saznanjima Klix.ba iz više izvora, Šarić je već nekoliko mjeseci boravio u Crnoj Gori, ali će na današnjoj konferenciji novinare u Beogradu, kao i vjerovatno u Podgorici, biti saopćeno da je uhapšen u Južnoj Americi, te da je otud prebačen u Crnu Goru, a jutros u Beograd.

Spekuliše se da na taj način Srbija i Crna Gora žele da zaštite crnogorskog premijera Mila Đukanovića, jer bi se osnovano postavilo pitanje kako je Šarić mogao tako dugo da boravi na teritoriji rodne Crne Gore, a da ga tamošnje sigurnosne službe nisu locirale i ranije uhapsile. To bi ostavilo prostora sumnjama da je eventualno bio štićen.

Štaviše, kako Klix.ba saznaje, policajci su već neko vrijeme znali tačno gdje se nalazi Šarić. Tvrdili su kako im treba samo "dva sata da ga uhapse", da su kontaktirali sa njim. Ali su, istovremeno, tvrdili da "čekaju političku odluku da bi ga uhapsili". Čiju, nije poznato.

Otud se nameće pitanje otkud Šarić u Srbiji i zašto nije procesuiran u rodnoj Crnoj Gori? Prema zvaničnoj verziji, razlog tome je činjenica da ima i državljanstvo Srbije, te da je zbog toga prepušten Beogradu.

Jutros smo o tome namjeravali razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem. Ministar Konjević se javio na telefon, ali je rekao da će sve relevantne informacije biti saopćene na današnjoj konferenciji za novinare.

U policijskim i političkim krugovima u Srbiji se špekulira da Šarić ima dil sa vlastima Srbije. Navodno mu je obećana kazna do 10 godina zatvora, ali da on zauzvrat priča ono što se od njega traži. No, srbijanski zvaničnici su ranije odbacivali bilo kakvu mogućnost dogovora.

Zanimljivo, prije nekoliko godina Šarić je otvoreno prkosio tvrdnjama kako "u ovoj zemlji (Srbiji) ne postoji niko ko bi mogao da ga uhapsi, jer su svi od njega uzimali pare".

Uloga Vučića

Aleksandar Vučić ga je uhapsio!

"Ili Vučić zaista jedini nije uzimao pare od Šarića ili su se dogovorili, trećeg nema", kaže sugovornik Klix.ba iz Beograda dobro informisan o svim događajima koji su pratili hapšenje Šarića.

Darko Šarić je rođen 21. oktobra 1970. Bio je na čelu kriminalne grupe koju, prema podacima policije, službi bezbednosti i pravosuđa, čini više od 100 osoba iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, zapadne Evrope i Južne Amerike. U Srbiji je optužen za šverc gotovo pet tona kokaina i pranje novca dobijenog prodajom narkotika.

U srbijanskom tužilaštvu i policiji kažu da je riječ o jednoj od najmoćnijih kriminalnih grupa na ovim prostorima. Imali su strogo podijeljene uloge, veliku sigurnosnu disciplinu, bili su izuzetno tehnički opremljeni. Klan je imao i veliku ekonomsku moć.

Dnevna zarada kriminalne grupe bila od nekoliko desetina hiljada eura do milion eura. Tužilaštvo tvrdi da po svemu tome ta kriminalna grupa prevazilazi sve ranije procesuirane grupe u Srbiji.

Prije četiri i po godine u Urguvaju je zaplijenjeno više od dvije tone kokaina. Saradnjom urugvajske policije, srpske BIA-e i američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), droga je otkrivena prije ukrcavanja na brod kojim je planiran prijevoz do Evrope.