Beograd
0

Gaddafi ujedinjuje građevince iz Srbije i Hrvatske

FENA
Muammar Gaddafi (Foto: Reuters)
Muammar Gaddafi (Foto: Reuters)
Oko 30 najvećih srpskih i hrvatskih kompanija sastat će se u februaru u Beogradu kako bi se dogovorili oko zajedničkog konzorcija i poslova koji ih očekuju polovinom godine u Libiji i Alžiru. To je prvi veliki zajednički posao Srba i Hrvata od raspada SFRJ, piše srpski Press.

Nakon dobrih iskustava sa građevinarima iz SFRJ, Libija već duže vreme nudi poslove koji bi domaću građevinsku industriju mogli da izvuku iz krize. Međutim, naše firme imaju problem sa bankarskim garancijama i teško ulaze u najveće poslove, zbog čega bi uskoro trebalo da bude formiran veliki konzorcij srpskih i hrvatskih firmi, kaže Goran Rodić, sekretar za građevinu Privredne komore Srbije.

  • Hrvati imaju isti problem kao i mi, a to je dobijanje garancija od banaka. Za 20. februar planiramo zajednički sastanak kako bismo probali da se udružimo i prevaziđemo ove probleme. Ako sve krene kako treba, siguran sam da bismo samo u Srbiji mogli da uposlimo još 50 ozbiljnih preduzeća i oko 10.000 ljudi. Cilj nam je da osim samih građevinaca uposlimo i proizvođače materijala, građevinske institute i projektante - objasnio je on.

Prema njegovim riječima, građevinari planiraju da uzmu poslove vrijedne 1,5 milijardi dolara u Libiji i Alžiru, koji su veoma povoljno tržište za sklapanje poslova, jer, na primjer, samo lider Libije Muammar Gaddafi planira da u izgradnju stanova i infrastrukture uloži oko 50 milijardi dolara.

U Libiji su već prisutne velike svjetske kompanije. Koliko se novca ulaže u građevinu, govori podatak da samo američki AECOM trenutno gradi oko 150.000 stanova.

Grade se luksuzne zgrade, rekonstruišu aerodromi, prave univerziteti i razvija infrastruktura.

Rodić kaže da bi srpsko-hrvatski konzorciji mogli da budu konkurentni svjetskim kompanijama, prenosi Press.