Regija
0

Fule: Nema novih uslova za Srbiju

Anadolija
Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fule izjavio je nakon današnjeg sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem u Beogradu da za Srbiju na putu ka EU neće biti novih uslova i da je Evropska komisija (EK) u "pogledu pitanja Kosova statusno neutralna", javlja dopisnik agencije Anadolija.

Fule je potvrdio da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU kada "ostvari vidljive korake i napredak".

"Pitanje teritorijalnog integriteta ima više veze sa statusom Kosova. Naš stav je da nema podjele Kosova", poručio je Fule, dodajući da nešto što je navedeno u Izvještaju EK ne može da promjeni njen neutralan stav.

Komesar za proširenje EU je dodao da Srbija i Kosovo trebaju sprovesti do sada dogovoreno i nastaviti dijalog.

"Cilj je da se postigne stepen normalizacije u odnosima (Beograda i Prištine) kako bi obje strane nastavile put ka EU. Cilj je da jedni druge ne blokiraju i da se uzmu u razmatranje želje i potrebe ljudi koji žive na Kosovu", poručio je Fule.

Fule je kazao da Srbij mora pokazati dobru volju u provođenju reformi u pravosuđu, u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i u osiguranju više slobode za medije. Također, Evropa od Srbije traži više pažnje prema Romima i LGBT populaciji.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je ocijenio kako su tokom susreta sa Dačićem razjašnjena neka pitanja u vezi a Kosovom i ponovio da je Srbija spremna za mirno rješenja svih pitanja na viskom nivou.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o rečenici u Izvještaju EK u kojoj se spominje teritorijalni integritet Kosova, Dačić je odgovorio:

"Opredjeljenje je da se ostvari napredak u pregovorima. Bolje je da se otvorena pitanja rješavaju za stolom, nego da bilo koja strane jednostrane poteze", rekao je Dačić.

Podvukao je da Vlada Srbije nema namjeru da jedno priča, a drugo radi.

"Očekujemo razgovore o svim otvorenim pitanjima. Za nas je neprihvatljivo postavljanje novih uslova i udaljavanje od kriterija koji su postavljeni. Srbija će narednih dana nastaviti formiranje jedinstvene politike u kojoj će učestvovati i predsjednik republike. Naš cilj je da Srbija što prije dobije datum za pregovore, a Srbija će nastaviti sa reformama u oblasti pravosuđa", naglasio je Dačić.

Srbijanski premijer je izrazio očekivanje da će EK imati razumijevanje za Srbiju koja, kako je rekao, ima specifičan problem kao što je Kosovo.