Regija
0

FT: Bruxelles ne očekuje nasilje na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dopisnik Financial Timesa iz Bruxellesa prenosi stav visokih dužnosnika Evropske unije kako se ne očekuje da će proglašenje nezavisnosti Kosova, najvjerojatnije već ovog vikenda, dovesti do široko rasprostranjenog nasilja kao ni do egzodusa Srba.

Jedan neimenovani evropski dužnosnik je izjavio da se na osnovu svih raspoloživih signala s prilično velikom dozom sigurnosti može zaključiti da neće biti nasilja ni sa jedne strane, kao ni drugih negativnih posljedica koje su u prošlosti viđene na Balkanu, poput velikog pokreta naroda.

Financial Times piše u četvrtak i da se vlade zemalja članica EU-a pripremaju odobriti slanje misije na Kosovo koja će biti zadužena za održavanje stabilnosti kada se ta pokrajina odvoji od Srbije.

No, u nekim evropskim prijestolnicama vlada zabrinutost zbog toga što ne postoji jasna strategija o tome kada će biti okončana misija koja bi trebalo da osigura red i zakon.

Postoji naime opasnost, nastavlja list, da bi gotovo dvije hiljade policajaca, sudaca, tužilaca, carinika i drugih službenika na Kosovu, u kojem vladaju siromaštvo, korupcija i organizirani kriminal i koje neće imati status članice UN-a, moglo ostati puno duže nego što se to sada pretpostavlja.

Misija bi mogla ostati na Kosovu nekoliko godina, ali se nadamo da neće ostati i zauvijek, izjavio je jedan visoki dužnosnik Evropske unije.

Pravi trenutak za njen odlazak bit će, kako je ocijenio ovaj izvor, kada se Kosovo razvije u demokratski, multietnički i održivi dio Evrope, s vladavinom zakona i privredom koja će privlačiti investicije izvana.

Briselski dopisnik Financial Timesa zaključuje svoj članak još jednim stavom toga neimenovanog visokog dužnosnika EU-a kako Evropa želi da pripadnici svih zajednica na Kosovu, a prije svega Srbi, zauzmu čvrsto i sigurno mjesto u kosovskim institucijama.