Regija
0

Frattini: Opasan je osjećaj zamora od proširenja EU

FENA
Franco Frattini
Franco Frattini
Donedavni šef talijanske diplomatije Franco Frattini izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će u februaru ministri vanjskih poslova Evropske unije dati pozitivnu ocjenu i Srbiji i Crnoj Gori, i da će u martu to potvrditi šefovi vlada Unije, naglašavajući istovremeno da je opasan osjećaj zamora od proširenja EU-a.

Frattini je u intervjuu za agenciju Nova rekao da bi odluka suprotna njegovom očekivanju bila "veliki korak unazad".

Za pozitivan ishod odluka u februaru i martu zalaže se i njegov nasljednik na mjestu ministra vanjskih poslova Italije Giulio Terzi, kazao je Frattini.

"Najgori scenarij koji može da se zamisli za Srbiju je da poslije odgađanja prihvaćanja kandidature za mart to ojača ekstremiste koji ne žele ulazak u EU, a samim tim ih ne interesira ni napredak Srbije", ocijenio je nekadašnji talijanski ministar, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, Balkan je strateški važan region za Evropu i bilo bi opasno protiviti se uključenju država s tih prostora u EU, jer bi postojala opasnost da se one vrate u nacionalističku prošlost.

"Samo EU može spriječiti povratak u nacionalističku prošlost. Ne činimo samo uslugu Balkanu tako što otvaramo vrata EU, već činimo uslugu nama samima", istakao je Frattini i dodao da posljednji događaji na Kosovu pokazuju da situacija može da se pogorša.

Bivši šef talijanske diplomatije je kazao da je zabrinjavajuće što Austrija i Njemačka stvaraju negativnu klimu u vezi s daljnjim proširenjem Unije na balkanske zemlje, kao i da je osjećaj zamora od proširenja u EU opasan i da to u državama na Balkanu stvara osjećaj frustracije i neizvjesnosti.