Regija
0

Frattini: Birači će odlučiti da li će izabrati Evropu ili ne

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik zadužen za pravdu i imigraciju Franco Frattini izjavio je u srijedu u Beogradu da će Srbi odlučiti u nedjelju, u drugom krugu predsjedničkih izbora, da li žele ili ne da prihvate "otvorena vrata" Evropske unije.

"Naša politička ponuda Srbiji znači da otvaramo vrata i prozore Evrope, ali na građanima Srbije je da odluče da li žele ući ili ne", izjavio je Frattini nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Evropska unija je ustvari predložila u ponedjeljak Srbiji da potpiše, nakon predsjedničkih izbora, politički ugovor, s nadom da će taj prijedlog pomoći ponovnom izboru predsjednika Tadića, koji se u nedjelju sukobljava s ultranacionalistom Tomislavom Nikolićem.

"Uvjeren sam da je budućnost Srbije unutar EU-a, upravo smo pozvali Srbiju da potpiše s EU-om politički ugovor koji prvi put spominje riječ 'članica EU-a", precizira Frattini, koji se nalazi u posjeti Beogradu radi razgovora o liberalizaciji viznih režima.

Evropski povjerenik je ocijenio da bi "evropska perspektiva napravila od Srbije jaču naciju".

"S velikim optimizmom gledam na evropsku budućnost Srbije, jer je ona direktno povezana s poboljšanjem uvjeta života njenih građana", rekao je Tadić.