Regija
0

Formiran odbor za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću u Beogradu

SRNA
Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Skupština grada Beograda formirala je Odbor za podizanje spomen-obilježja ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.

Na čelu Odbora, koji ima 14 članova, nalazi se dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić, a u odboru su, između ostalih, gradski menadžer Goran Vesić, akademik Svetomir Arsić Basara, dramski pisac Dušan Kovačević.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da podizanje spomenika Đinđiću predstavlja civilizacijski iskorak i da će biti podignut u blizini mjesta gdje je živio Zoran Đinđić, a za šta postoji podrška njegove porodice.

Odbor treba da u narednih nekoliko mjeseci raspiše međunarodni konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću, a konkurs bi trajao šest mjeseci, poslije čega će, uz podršku najšire javnosti, biti usvojeno najbolje rješenje.

Demokratska stranka (DS), koju je vodio Đinđić, saopćila je da će podržati podizanje spomenika Zoranu Đinđiću, prenijeli su beogradski mediji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je predložio da Beograd na 15 godina od ubistva premijera Đinđića, 12. marta 2018. godine dobije njegov spomenik.

Gradski odbornici treba da razmotre i prijedloge rješenja da na Novom Beogradu dvije ulice ponesu imena maršala Tolbuhina i generala Ždanova, kao i prijedlog da Konfučije dobije spomenik u Beogradu.

Predloženo je i da Novi Beograd dobije Trg prijateljstva Srbije i Kine i Konfučijevu ulicu, Voždovac da dobije Bulevar patrijarha Germana, a Čukarica Ulicu Endija Vorhola te da bude podignut spomenik Žambilu Žambajevu, kazahstanskom nacionalnom pjesniku.