Regija
0

Fila: Gorana Hadžića brani advokat Vlada Petrović

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Advokat Vlada Petrović iz "Kancelarije Fila" branit će posljednjeg optuženika Gorana Hadžića u Haškom tribunalu, izjavio je danas Tanjugu advokat Toma Fila.

Petrović će biti uz Hadžića već na njegovom prvom pojavljivanju pred sudom u Haagu koje je zakazano za ponedjeljak, 25. jula, dodao je Fila, koji je Hadžića zastupao pred Specijalnim sudom u Beogradu pred izručenje Haškom tribunalu.

Advokat Petrović će prethodno posjetiti Hadžića u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu i s njim obaviti povjerljiv razgovor.

Petrović u Haagu zastupa bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića.

Posljednji haški optuženik Hadžić prebačen je danas oko 16 sati u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, a njegovim hapšenjem je Srbija, prema riječima glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, ispunila ključnu međunarodnu obavezu, u saradnji s tim sudom.

Brammertz je naveo da je prvo pojavljivanje Hadžića pred pretpretresnim sudijom O-Gon Kwonom zakazano za ponedjeljak, 25. jula, u 16 sati.

Glavni haški tužilac je također rekao da je danas objavljen prijedlog izmijenjene optužnice za Hadžića, uglavnom po tehničkim pitanjima.

Sekretar Haškog tribunala John Hocking izjavio je da je Hadžić po dolasku u pritvor u Sheveningenu bio izuzetno kooperativan i da će mu sud, u skladu sa procedurom, pružiti svu neophodnu pomoć.