Regija
0

Fijasko pregovora o održavanju prijevremenih izbora u Makedoniji

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Lideri četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, nakon šestosatnog sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, nisu uspjeli da postignu konsenzus o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila.

"Shvatio sam da nije moguće da se postigne dogovor između svih političkih partija o održavanju izbora 24. aprila", rekao je Hahn nakon sastanka, dodajući da očekuje da se sve političke stranke drže dogovora o prevazilaženju političke krize koji je potpisan 2. juna.

On smatra da se Makedonija nalazi u teškoj situaciji i da svi činioci na političkoj sceni treba da budu odgovorniji.

Lider vladajućeg VMRO-DPMNE i makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da su se tri partije zalagale za potpuno poštivanje dogovora o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora, ali da opozicioni SDSM nije želio da izbori budu održani 24. aprila.

Lider SDSM Zoran Zaev kaže da su pregovori propali i da njegova stranka neće učestvovati na izborima sve dok se ne uredi situacija u medijima i blagovremeno ažuriraju birački spiskovi.

Lider Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti rekao je da su u ovoj stranci tražili da se poštuju dogovor i sva dosadašnja postignuća, kao i da se državni interesi stave iznad stranačkih.

On smatra da datum održavanja izbora treba da bude postignut konsenzusom, dodajući da će narednih dana biti nastavljeni pregovori o tome.

Lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači prvi je napustio sastanak i nije davao izjave za medije. On je ranije rekao da njegova stranka ostaje pri stavu da zakazani prijevremeni izbori treba da budu održani.

Sinoćnjem sastanku sa komesarom Hahnom, osim lidera četiri stranke, prisustvovali su ambasador EU u Makedoniji i ambasador SAD u Skoplju.

Makedonija je u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem januara prošle godine kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju.

Početkom juna prošle godine lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji, uz posredovanje komesara Hahna, postigli su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine, kao načinu izlaska iz političke krize.

Makedonski premijer Nikola Gruevski, u skladu sa tim dogovorom jučer je deponovao ostavku, ali sjednica Sobranja na kojoj bi ona bila razmatrana još nije zakazana.

Prema tom dogovoru, nakon ostavke premijera trebalo bi da bude formirana tehnička vlada sa zadatkom da organizuje i sprovede izbore 24. aprila.

Vladajući VMRO-DPMNE, koji treba da predloži premijera, već je odredio generalnog sekretara stranke Emila Dimitrieva za mandatara.