Kosovo
0

Feith: Ukidanje srpskih struktura uvjet za kandidaturu Srbije

FENA
Pieter Feith
Pieter Feith
Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith izjavio je kako će članice Evropske unije tražiti da Srbija prije odluke o dobivanju statusa kandidata u veljači iduće godine ukine srpske paralelne strukture na sjeveru Kosova, prenosi u srijedu Kosovska radiotelevizija.

Feith je, u razgovoru s novinarima iz srbijanskih redakcija koji borave u dvodnevnu posjetu Kosovu, kazao da je to njegova pretpostavka iako nije predstavnik EU-a.

"Evropske zemlje će inzistirati da paralelna nazočnost policije i sigurnosnih i administrativnih struktura koje financira i podupire službeni Beograd bude ukinuta i da to treba učiniti prije odluke o kandidaturi", kazao je Feith.

On je podsjetio da postoje tri uvjeta - regionalno predstavljanje Prištine, omogućivanje slobode kretanja KFOR-u i EULEX-u te provedba dogovora postignuta u dijalogu Prištine i Beograda pod okriljem EU-a. Dodao je kako je moguće da tomu bude priododan zahtjev za ukidanje paralelnih struktura, javila je Kosovska radiotelevizija.

Feith je ustvrdio da rješenje za pitanje sjevera Kosova treba tražiti u uspostavi kontakta između vlade u Prištini i srpske zajednice na sjeveru te da će kosovska vlada ubrzo poduzeti prve korake u tom procesu, rekao je Feith. Najavio je da će uskoro biti imenovan koordinator kosovske vlade za taj proces.