Kosovski izbori
0

Feith: "Ovo je prilika za Srbe da obezbijede autonomiju"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Središnje izborno povjerenstvo Kosova priopćilo je u nedjelju navečer da je na nedjeljnim lokalnim izborima glasovalo 45,36 posto upisanih birača, što je tri posto više nego na prethodnim izborima održanima prije dvije godine.

Birališta su zatvorena u 19 sati, a izbori za načelnike općina i zastupnike u 36 općinskih vijeća protekli su, prema medijskim izvješćima, mirno i bez incidenata.

Riječ je o prvim izborima koje su kosovske vlasti organizirale samostalno otkako su 17. februara 2008. proglasile neovisnost.

Unatoč pritisku Beograda, koji je pozvao kosovske Srbe da bojkotiraju izbore, u središnjem dijelu Kosova zabilježen je veći postotak sudjelovanja Srba, dok je na sjeveru Kosova većinski nastanjenom Srbima izlazak birača bio uglavnom simboličan.

Najviši kosovski dužnosnici, predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci, ocijenili su današnje izbore važnima za budućnost Kosova, posebno za europske integracije.

Posebni predstavnik Europske unije na Kosovu i voditelj Međunarodnog civilnog ureda Pieter Feith izrazio je zadovoljstvo izlaskom Srba na lokalne izbore.

Feith je obilazeći izborno mjesto u srpskoj enklavi Čaglavici nedaleko od Prištine rekao da mu je drago što se dosta Srba odlučilo glasovati. "Za srpsku zajednicu, kao što znamo, ulog je velik. Srbi imaju priliku da osigurati autonomiju u općinama u kojima žive, onako kako je predviđeno Ahtisaarijevim planom", kazao je Feith.

On je nakon obilaska nekoliko biračkih mjesta diljem Kosova istaknuo da je izlaznost ohrabrujuća.

Kosovska policija, koja je za izbore angažirala gotovo pet hiljada svojih pripadnika, priopćila je da su izbori protekli u mirnoj atmosferi, te da nije zabilježen nijedan ozbiljniji izgred.

Više od milion i pol birača bilo je pozvano na 2.256 biračkih mjesta. Na izborima su se natjecale 34 albanske liste, 22 liste iz srpske zajednice te 18 lista s predstavnicima ostalih manjina. Izbore je pratilo 108 međunarodnih i 2400 domaćih promatrača.