Posjetit će i Novi Pazar
0

FBI i u Beogradu traži informacije u vezi sa napadom u Sarajevu

SRNA
Predstavnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji istražuju okolnosti terorističkog napada u Sarajevu, kada je vehabija Mevlid Jašarević pucao na američku Ambasadu, doputovali su u Beograd, piše "Politika".

Predstavnici FBI tražili su kontakt sa vrhom MUP-a Srbije i uspostavljanje saradnje, a očekuje se da američki istražitelji zatraže sve podatke kojima srpska policija raspolaže o radikalnom islamu na Balkanu, navodi list pozivajući se na pouzdane izvore.

Operativci FBI, koji su juče doputovali u Beograd, trebalo bi da otputuju i u Novi Pazar, odakle je vehabija Mevlid Jašarević, kako bi pokušali da prikupe što više saznanja o pozadini prošlonedjeljnog napada, dodaje list. 

Planiran je i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji se vraća iz višednevne posjete SAD, a kao i sa direktorom srpske policije Miloradom Veljovićem.  

Pomoćnik direktora policije Srbije Saša Mitrović ranije je upozoravao na moguće terorističke napade poput onog u Sarajevu. 

On je u članku o terorizmu u Reviji za sigurnost naveo da su u Srbiji aktivne i neke malobrojne skupine kao "Ebu Muhamedovci", te da  je u posljednje vrijeme među vehabijama sve više Roma iz Srbije, odnosno u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Podrinju. 

Mitrović navodi da su među radikalnim islamistima Bošnjacima trenutno najutocajnije frakcije "Nusretovci", koji su pod direktnim uticajem Nusreta Imamovića iz Maoče u BiH  i "Tekfirovci", koje predvodi Adem Demirović iz mesdžida u  Beču. Prema njegovim navodim, vođa "tekfirovaca" na Balkanu je Nedžad Balkaniz Beča.