Regija
13

Fajon: Nadam se da će Srbija sama spriječiti vraćanja na razorne političke tendencije iz prošlosti

Anadolija
Tanja Fajon (Foto: EPA)
Tanja Fajon (Foto: EPA)
Potpredsjednica stranke socijalista i progresivaca u Evropskom parlamentu i izvjestilac za Srbiju Tanja Fajon pozdravila je odluku da je većina građana Srbije prema prvim preliminarnim rezultatima jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora glasala za političke opcije opredijeljene na putu ka Evropskoj uniji.

"To je jasna poruka za političke elite da Srbi svoju budućnost vide u modernim, ekonomski uspješnim i u smislu demokracije razvijenim društvima koja su dio obitelji EU. Građani Srbije izrazili su podršku i dali još jedan mandat za provedbu bolni, ali ipak nužnih reformi. Dali su glas za promjene koje će omogućiti da građani Srbije imaju bolji životni standard, a posebno u takvim uvjetima za srbijansku mladež, kojim će se spriječiti njihov masivni odlazak", navela je Fajon.

Ona je istakla da odgovornost leži u rukama novih vladajućih elita. Nova vlada će, navela je, biti okrenuta zahtjevnijim, ali ostvarivim zadacima: "pametnu ravnotežu s anti-EU političkim snagama u parlamentu, da se strateški borbi protiv ostatka politike iz 90-tih kao i dalje igrati ulogu vodećeg i respektabilanog partnera u regiji".

"Pred Srbijom je nova, važna prilika. Nadam se da će zemlja sama spriječiti vraćanja na razorne političke tendencije iz prošlosti i nastaviti izgrađivati ​​modernu Srbiju, uvjereno i odlučno prema EU", zaključila je Fajon.