Regija
3

Facebook priznao Kosovo kao državu

Klix.ba
U društvenoj mreži Facebook odlučili su priznati Kosovo kao državu što je veliki uspjeh i priznanje Kosovarima koji godinama traže potpunu nezavisnost od Srbije.

Iako Ujedinjene nacije i Evropska unija još uvijek nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu u postojećim granicama, veliko priznanje stiglo je od najveće društvene mreže na svijetu. Za građane Kosova ovo predstavlja veliku satisfakciju.

Tako sada korisnici Facebooka imaju opciju državljanstva Kosova kao i opciju “check in” u svim dijelovima Kosova. Iako nisu primljeni u NATO ili priznati od EU, mladi kosovski lideri pohvalili su potez Facebooka i dočekali ga objeručke.

Kosovski zamjenik ministra vanjskih poslova, 34-godišnji Petrit Selimi, kazao je da je uključivanje Kosova na društvene mreže bio jedan od prioriteta kao i učešće na Euroviziji i igranje kosovskih klubova u Ligi prvaka.

"Biti priznat na nogometnom terenu ili na internetu ima daleko veći odjek od priznavanja nekoga iz Brisela", kazao je Selimi.

Mnogi Kosovari su do sada na listi zemalja koje nudi Facebook prilikom registracije birali druge zemlje, izbjegavajući Srbiju. Tako se 200.000 korisnika Facebooka u toj zemlji izjasnilo kao da su iz Antigue, otočke zemlje u Karipskom moru.

Prve reakcije na Facebookovo priznanje Kosova kao države stile su od kosovskih i svjetskih političara. Kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku odmah je vijest objavila na Twitteru dok je ambasadorica SAD-a na Kosovu Tracey Ann Jacobson čestitala Kosovarima.

Srbi su na ovakav potez reagovali brišući svoje Facebook profile, piše New York Times.

"Sutra će reći da su ih priznali Štrumpfovi ili hobiti", bio je jedan od komentara na srbijanskom Blicu. Drugi čitatelj je bio ironičan te napisao da bi Srbija u znak protesta trebala povući svog amabasadora iz Facebooka.