Regija
0

Evropska komisija: Hrvatskoj treba uskratiti novac za ulazak u Schengen

Klix.ba
Viviane Reding
Viviane Reding
Evropska komisija danas je i formalno pokrenula proceduru sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja propisa o Evropskom uhidbenom nalogu, a sankcije dolaze u obliku zamrzavanja novca koji je u budžetu EU predviđen za pripremu ulaska Hrvatske u Schengensku zonu.

Na osnovu toga, Komisija je danas započela konsultacije sa zemljama članicama o predloženoj akciji. Zemlje članice imaju deset dana da daju svoje komentare. Ovaj potez uslijedio je nakon brojnih Komisijinih upozorenja i razmjene mišljenja s hrvatskim vlastima tokom ljeta. Komisija je uporno tražila brz i bezuvjetan ispravak hrvatskog zakona o Evropskom uhidbenom nalogu, kako bi se on vratio u stanje usklađenosti s pravnom stečevinom EU. Hrvatske vlasti na to su se obavezale tokom pristupnih pregovora, piše Večernji list.

Iako je Hrvatska ponudila da vrati taj zakon u stanje legalnosti, kao uvjet je postavila to da takva promjena stupi na snagu 15. jula 2014. godine. "Takva dugačka odgoda je neopravdana. U junu 2013. Hrvatskoj je trebalo samo nekoliko dana - tek tri dana prije ulaska Hrvatske u EU - da promijeni svoj zakon na način koji je u suprotnosti s Evropskim uhidbenim nalogom. Povratak u stanje usklađenosti ne bi trebao trajati duže", kaže se u saopćenju nakon sastanka kolegija povjerenika, na kojem je, prema zasad dostupnim informacijama, zaključak usvojen jednoglasno.

"Sada više ne možemo vjerovati Hrvatskoj da je sposobna ući u Schengensku zonu", rekao je izvor upoznat o toku sastanka kolegija povjerenika. Podsjetimo, premijer Hrvatske Zoran Milanović u utorak je uputio još jedno 'Ne' Briselu, rekavši da sankcija neće biti te da Hrvatska nije ptičiji rezervat nego demokratska država.

Potpredsjednica Evropske komisije Viviane Reding ponovila je kako je neprihvatljivo da promjena hrvatskog zakona o primjeni Evropskog uhidbenog naloga stupi na snagu tek sredinom sljedeće godine. Komentare da zbog svoje stranačke pripadnosti nije nepristrana prema sadašnjoj hrvatskoj vladi nazvala je besmislicom.

Premijer Milanović, pak, planira idućeg utorka održati svoje prvo obraćanje naciji. To bi trebalo izgledati poput onog obraćanja Baracka Obame, američkog predsjednika, kada se javnosti predstavlja izvještaj o stanju nacije.