BBC
0

Eulex u Albaniji istražuje zločine OVK-a

FENA
Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) pokrenula je istragu u Albaniji o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pošto je nedavno EULEX na Kosovu uhapsio Sabita Gecija, bivšeg pripadnika OVK-a sumnjičeći ga da je počinio ratni zločin, javio je u utorak BBC.

Na osnovu istrage koju vodi Jedinica EULEX-a za ratne zločine, Geci je optužen da je mučio i ubijao Albance u jednoj bazi OVK-a u Kuksu 1999. godine. Za žrtve je OVK-a sumnjala da su radili za srpske državne organe.

Istražitelji EULEX-a su, kako prenosi BBC, rekli da je oko 40 osoba, koji su bili mučeni u Kuksu, prethodno bili u Draču.

Među njima je bilo i srpskih zatvorenika, koji su bili u Kuksu, nakon što su oteti i ilegalno prebačeni s Kosova u Albaniju.

U prilogu pod nazivom “Otkrivanje uloge Albanije u ratu na Kosovu”, čiji je autor Nik Torp, navedeno je da je na desetine kosovskih Albanaca utočište našlo u Draču tokom sukoba na Kosovu 1998.-1999. godine.

Ali pored civila, prema istraživanju BBC-a, Drač je bio sjedište tajne baze OVK-a, a sjedište glavnog štaba OVK-a bilo je u hotel “Drenica” u tom albanskom gradu.

Advokati optuženog Gecija tvrde da je on negirao sve te optužbe i da je od aprila do jula 1999., za koji ga EULEX optužuje, bio na liječenju u Sloveniji.