Neupdateovani novinar HTV-a
0

Eugen Husak se u Dnevnik javio iz "Srpskog Sarajeva"

Sarajevo-x.com
Eugen Husak
Eugen Husak
Za novinare HTV-a u centralnom Dnevniku urednika Zorana Šprajca i dalje postoji grad pod nazivom "Srpsko Sarajevo".

Naime, u izvještavanju o statusu uhapšenog Dragana Paravinje novinar Eugen Husak koji se u ponedjeljak navečer u Dnevnik HTV-a javio iz Istočnog Sarajeva kazao je da se upravo javlja iz - Srpskog Sarajeva.

"Uhapšeni Paravinja ostat će ovdje u pritvoru u Srpskom Sarajevu", kazao je Husak u centralnom Dnevniku odmah na početku javljanja, a Šprajc ga nije ispravio, objavio je portal Index.hr.

Inače, portal je podsjetio kako je naziv "Srpsko Sarajevo" prestao važiti još 2005. godine i to odlukom Ustavnog suda BiH koji je taj naziv proglasio neustavnim i diskriminatorskim prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti.

Radikalni srpski političari i dalje koriste svaku priliku i dalje zvati taj dio "srpskim" a čini se i HTV. Recimo i to da je Istočno Sarajevo nastalo tokom rata u Bosni i Hercegovini od općina i područja u okolini Sarajeva, koje su prema Daytonskom sporazumu pripale Republici Srpskoj.

No, nije to bilo jedino Husakovo pokazivanje neznanja o situaciji u BiH iz koje se uživo javio. Husak je rekao da su o slučaju Paravinja pitali i predstavnike "bošnjačke strane", nakon čega je izjavu dala Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde države BiH, a ne "bošnjačke strane".