Regija
0

EU vraća izbjeglice u Srbiju, moguće kontramjere Beograda

FENA
Zemlje Evropske unije imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Srbije vrate nazad, saopšteno je danas u Briselu, dok iz Beograda poručuju da je Unija pokazala slabost u rješavanju izbjegličke krize i najavljuju mogućnost uvođenja kontramjera.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto je danas na konferenciji za medije rekla da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtjev za azil, nego i građane trećih država.

"Ugovori o readmisiji obično sadrže i klauzulu o državljanima trećih zemalja, što se odnosi i na lica u tranzitu", rekla je portparolka.

Ona nije mogla da odgovori koliko je izbjeglica dosad vraćeno iz Mađarske, koja je prva najavila da će sprovesti takvu mjeru, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu Reutersu ocijenio da je EU pokazala slabost u rješavanju izbjegličke krize, a da Srbija od nje očekuje sveobuhvatno rješenje migrantske krize i spremna je da preuzme svoj dio odgovornosti.

On je u intervjuu za britansku agenciju, a koji prenosi RTS, rekao kako je uvjeren da treba djelovati u korjenu krize, između Sirije i Turske i razdvojiti prave izbjeglice od ekonomskih migranata, a zatim ponovio ranije izrečen stav da "nećemo paničiti i stvarati histeriju, kao što to rade drugi jer to za nas nije veliki problem".

Istovremeno, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u Varšavi da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će Srbija, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbjegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramjere.

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbjeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rješenje Unije.

"Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramjere", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS kao predsjedavajući.

Na pitanje srpskih novinara koje su to kontramjere, Dačić je odgovorio da ne može da kaže jer nije on taj koji odlučuje.

Dodao je da je razgovarao sa premijerom Vučićem, koji je, naveo je, ljut jer su autoputevi zatvoreni, a što je veliki udar na ekonomiju i uvodi nenormalne uslove za ekonomski život u regionu.

Potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić danas je od komesara za proširenje Johanesa Hana zatražio hitnu reakciju EU, zbog zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku.

"Carinski i policijski organi Hrvatske bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, već čitav dan ne dozvoljavaju ulazak kamiona sa robama iz Srbije u Hrvatsku", upozorio je Lajić u pismu Hanu.

U Briselu je danas i srbijanski ministar za rad Aleksandar Vulin, koji će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o izbjegličkoj krizi.

Na dnevnom redu Hanovih razgovora u Beogradu bit će, pored procesa evropskih integracija Srbije, i aktuelna izbjeglička kriza.