Regija
0

EU uputio notu Beogradu zbog napada na veleposlanstva

FENA
Srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova u petak je uručena nota Vijeća ministara Europske unije u kojoj se izražava zabrinutost zbog prošlotjednih napada na strana veleposlanstva u Beogradu i njihove neodgovarajuće zaštite.

Prema diplomatskim izvorima agencije Beta, u noti se ocjenjuje da je "zapaljiva" retorika pojedinih članova vlade Srbije posve neprihvatljiva, jer ostavlja dojam da se time nasilju daje legitimitet, te se upozorava da oni koji daju takve izjave snose i odgovornost za posljedice takvog govora.

U noti se, prema izvoru Bete, osuđuju i napadi na kontrolne punktove na granici prema Kosovu i izražava očekivanje da će srbijanske vlasti nedvosmisleno obeshrabriti svaki čin nasilja protiv međunarodnih i lokalnih institucija na Kosovu.

U noti je izražena i zabrinutost zbog pritiska kojem su izloženi neki mediji i nevladine udruge u Srbiji, a prema izvoru Bete upućivanje note bilo je i prilika da se podsjeti da je budućnost Srbije u Europskoj uniji, koja je spremna zajedno sa Srbijom raditi na ostvarivanju tog cilja.

Međutim, premijer Srbije Vojislav Koštunica je u petak novinarima izjavio da je policija tijekom prošlotjednih nereda, nakon prosvjednog skupa "Kosovo je Srbija" kojega je organizirala vlada Srbije, reagirala "blagovremeno i na pravi način", te je odbacio tvrdnje obavještajnih službi SAD-a da je vlada zapovjedila policiji da ne reagira na napad na američko veleposlanstvo.

Direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi Michael McConnel izjavio je u četvrtak u Senatu SAD-a da "ima pouzdane informacije" da je srbijanska vlada prošloga četvrtka odlučila povući policijske snage i dopustiti prosvjednicima da zapale američko i napadnu i druga veleposlanstva u Beogradu.

U prošlotjednim neredima u Beogradu poginula je jedna osoba, više od 200 osoba bilo je ozlijeđeno, zapaljena je zgrada američkog veleposlanstva, dok su oštećena veleposlanstva Hrvatske, Velike Britanije, Njemačke i Turske, te devastirane i opljačkane brojne trgovine u središtu grada.