Regija
0

EU potvrdio evropsku perspektivu zapadnog Balkana

FENA
Makedonija bi mogla do kraja ove godine dobiti datum za početak pregovora, ako ispuni određene uvjete, među kojima je pronalaženje rješenja za ime te zemlje koje osporava Grčka.

"Dobrosusjedski odnosi, uključujući i pronalaženje dogovornog i uzajamno prihvatljivog imena, ostaju ključni" za daljnje korake, kaže se u zaključcima sa summita EU-a o zapadnom Balkanu.

Zbog protivljenja Grčke, Makedonija se u međunarodnim tijelima ne može služiti svojim ustavnim imenom, nego se koristi naziv Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Grčka je uspjela izbaciti iz teksta zaključaka prijedlog slovenskog predsjedništva u kojem je stajalo da se "s nestrpljenjem očekuje početak pregovora, kada se ispune traženi uvjeti". Umjesto toga, sada se među ključnim stvarima navodi pronalaženje uzajamno prihvatljivog imena.

Čelnici EU-a izrazili su nadu da će se u Srbiji formirati europski usmjerena vlada, što bi omogućilo napredak prema Uniji.

"Nakon nedavnog potpisivanja SSP-a, Srbija može ubrzati svoj napredak prema EU-u, uključujući i dobivanja kandidatskog statusa, čim ispuni tražene uvjete", kaže se u zaključcima.

Ti uvjeti su puna suradnja s Haškim sudom, bez čega ni potpisani SSP ne može krenuti niti proces ratifikacije niti se može početi provoditi popratni Privremeni sporazum.

U zaključcima je pozdravljeno potpisivanje SSP-a s Bosnom i Hercegovinom, početkom ovoga tjedna u Luxembourgu, te zatražen nastavak reformi, javila je Hina.

Što se tiče Albanije i Crne Gore, čelnici EU-a istaknuli su potrebu borbe korupcije i organiziranog kriminala te važnost provedbe SSP-a.

"Solidnim napretkom u ekonomskim i političkim reformama te ispunjavanjem nužnih uvjeta, preostali potencijalni kandidati na zapadnom Balkanu trebali bi dobiti status kandidata u skladu sa svojim zaslugama, s članstvom EU kao konačnim ciljem", kaže se u zaključcima o zapadnom Balkanu.