Human Rights Watch
0

"EU mora natjerati Srbiju da izruči Mladića i Hadžića"

FENA
Evropska unija mora izvršiti pritisak na Srbiju da izruči osumnjičene za ratne zločine prije nego što razmotri njeno članstvo, upozorila je u ponedjeljak nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Zahtjev Srbije za članstvo u EU-u proslijeđen je u ponedjeljak Evropskoj komisiji na službenu ocjenu, upkos njenog neuspjeha u hapšenju dvojice posljednjih haških bjegunaca - Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

"Evropska unija ne bi trebala popustiti pred polovičnom saradnjom Srbije s Haškim tribunalom. EU mora ići korak dalje od pričanja o odgovornosti ili žrtve Srebrenice nikada neće dobiti pravdu koju zaslužuju", rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, u saopćenju na web stranici organizacije.

"Vjerodostojnost EU-a prema međunarodnoj pravdi je u pitanju. Ako EU ne bude insistirala da se osigura hapšenje posljednjih bjegunaca optuženih za ratne zločine počinjene u srcu Evrope, teško će biti insistirati na pravdi za takve zločine drugdje", naglasio je Roth.

Hadžić je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog progona Hrvata i drugih nesrpskih civila tokom srpske okupacije dijelova Hrvatske 1991.-1995. godine.

Mladić, zapovjednik vojske bosanskih Srba tokom rata u BiH, tereti se za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog masakra u Srebrenici 1995, u kojem je ubijeno gotovo 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Ministri vanjskih poslova EU-a izjavili su kako će saradnja Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) biti razmatrana na svakom koraku njena pristupanja Evropskoj uniji.

Human Rights Watch ističe kako se za oba osumnjičenika smatra da su u dosegu srpskih vlasti.