Regija
6

EU još bez saglasnosti za otvaranje dva poglavlja sa Srbijom

FENA
Srbija u četvrtak nije otvorila pregovore u dva pregovarčaka poglavlja, koje je holandsko predsjedništvo planiralo do kraja svog predsjedanja i tim će se pitanjem sada baviti slovačko predsjedništvo koje počinje u petak.

"Planirana konferencija o pristupanju sa Srbijom neće se održati jer nije postignuta suglasnost zemalja članica", rečeno je Hini u Vijeću Evropske unije.

Holandsko predsjedništvo planiralo je otvoriti pregovore sa Srbijom u poglavljima 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost do kraja svog mandata, 30. juna.

Hrvatska je za poglavlje 23 imala primjedbe još u fazi kada se raspravljalo o prihvaćanju izvještaja o mjerilima za otvaranje poglavlja.

Zagreb je dao saglasnost za prihvaćanje toga izvještaja početkom juna, čime je otvoren put za izradu zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, a nakon što je dobio garancije da će u taj dokument biti uključeni hrvatski zahtjevi: puna saradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, uključujući i prava hrvatske manjine u Srbiji te izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Na upit gdje je zapelo u usuglašavanju zajedničke pozicije EU-a, bez koje se ne može otvoriti ni jedno poglavlje i koje se donosi konsenzusom svih zemalja članica, u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova kratko su odgovorili da se "pregovori o tom dokumentu sutra nastavljaju".

Srbijanska ministrica za evropske integracija Jadranka Joksimović izjavila je u Bruxellesu da neotvaranje tih poglavlja u trenutku kada Crna Gora i Turska otvaraju nova poglavlja predstavlja poruku o usporavanju Srbije.

"Neotvarnje poglavlja sa Srbijom tumačimo kao širu političku poruku usporavanja Srbije na putu evropskih integracija. Da je to učinjeno sa svim zemljama u procesu onda bismo razumjeli da je posrijedi nedovoljna koordinacija zbog svih ovih događaja u EU-u u ovom trenutku. Ovako, mi se pitamo zbog čega je došlo do neke vrste političkog usporavanja Srbije", rekla je Joksimović.