Regija
0

EU će primiti k znanju nezavisnost Kosova, priznanje prepušta članicama

FENA
Evropska unija će primiti k znanju jednostrano proglašenje nezavisnosti Prištine, dok će odluku o priznavanju otcjepljenja Kosova od Srbije prepustiti državama članicama, najavilo je u petak u Bruxellesu slovensko predsjedništvo EU-a.

Vijeće ministara EU-a će o Kosovu raspravljati u ponedjeljak, a u isto vrijeme će Srbiji uputiti poruku da je politički sporazum s EU-om i dalje na stolu te da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan čim Srbija pokaže volju da ispuni neophodne uvjete pune saradnje s Haškim sudom (ICTY).

Ako i kada bude donesena odluka o proglašenju nezavisnosti, EU će primiti k znanju tu odluku i izraziti svoju ocjenu situacije, izjavio je visoki dužnosnik slovenskog predsjedništva.

Što se tiče priznavanja, to će biti odluka svake države članice EU-a, istaknuo je on i dodao da će u slovenskom slučaju odlučivati parlament, prenio je Tanjug.

Evropska unija je ušla u posljednju fazu donošenja odluka o slanju misije EULEKS na Kosovo, i odluka o slanju bi mogla biti donesena u noći između petka i subote, smatraju evropski izvori.