Joško Joras
0

"EU će prije ili kasnije završiti kao Jugoslavija"

FENA
Joško Joras
Joško Joras
Joško Joras, potpredsjednik Nacionalne alijanse Slovenske pučke stranke (SNZ), izjavio je za "Delo" da će "Europska unija prije ili kasnije završiti kao Jugoslavija" ako "na odgovarajući način" ne bude reagirala u sadašnjem slovensko-hrvatskom sporu", prenose slovenski mediji.

Poznati "borac za južnu granicu" Joško Joras i njegov advokat Daniel Starman dramatičnim tonovima upozoravaju da Slovenija ne smije popustiti Hrvatskoj u pitanjima sporne granice, te pozivaju svoju diplomaciju da u tome bude ustrajna.

Ovakve izjave uslijedile su nakon što je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao da je iznenađen razinom napada između Slovenije i Hrvatske zbog "25 kilometara na moru".

Izjave je naišla je na oštre reakcije u Sloveniji, osobito u krugovima Slovenske pučke stranke.

"Riječ je o zabrinjavajućoj i neprihvatljivoj izjavi", naveo je u izjavi za javnost Marjan Podobnik, nekadašnji predsjednik te stranke i aktualni predsjednik njena populističkog krila Nacionalna alijansa, na stranicama svoje udruge "Zavod 25. lipnja 1991.".

"Kouchnerova izjava napad je na Sloveniju kao suverenu državu", izjavio je Podobnik, a prenose slovenski mediji.

Podobnik navodi da Kouchnerova izjava da se Hrvatska i Slovenija moraju smiriti kako bi se dobrom voljom riješio spor oko granice na moru i tako omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora govori da "Pariz ne poznaje činjenično stanje iz povijesti i prilikom osamostaljenja Slovenije", a najavio je da će zato njegova udruga francuskom veleposlanstvu u Ljubljani dostaviti nove dokaze o "pravednoj" granici u Istri.

Koparski odvjetnik i predsjednik "Udruge za pravednu granicu" Daniel Starman, inače i Jorasov privatni odvjetnik, izjavio je pak za "Delo" da Kouchnerova izjava svjedoči kako francuski diplomat ne poznaje prirodu hrvatsko-slovenskog graničnog spora, te da Hrvatska nezakonito drži katastarske općine Kaštel i Savudrija u općini Buje koje zapravo pripadaju Sloveniji.