Regija
0

EU će 28. travnja ponuditi Srbiji potpisivanje SSP-a

FENA
Europska unija (EU) ponudit će Srbiji 28. travnja potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), tvrde beogradske "Večernje novosti" od petka.

Ponuda europskih dužnosnika da Srbija potpiše SSP mogla bi stići već idućega tjedna, piše list, koji dodaje da je izvjesno da će predsjednik Srbije Boris Tadić prihvatiti ponudu i potpisati taj dokument na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu 28. travnja, gdje će se pozvati na Bečku konvenciju, po kojoj kao predsjednik države ima pravo potpisa međunarodnih sporazuma.

I sam predsjednik Tadić potvrdio je, gostujući u četvrtak navečer na beogradskoj televiziji Studio B, da će SSP biti potpisan ako EU to ponudi Srbiji, s obzirom na to da je Vlada Srbije za potpisivanje SSP-a još 6. prosinca 2007. godine ovlastila potpredsjednika vlade Božidara Đelića.

"To je sada samo tehničko potpisivanje odluke koja je donesena kada vlada nije bila raspuštena i dok mandat nije bio vraćen narodu", kazao je Tadić, dodajući da Srbija neće kao uvjet za ulazak u EU priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova ako to netko od nje zatraži, te da se takav zahtjev Srbiji i ne može postavljati, posebno stoga što ne postoji opća suglasnost o Kosovu unutar EU, jer ima država članica koje nisu i neće priznati neovisnost Kosova.

Mogućnost da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji mogao biti ponuđen na potpisivanje prije izvanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. svibnja, najavio je prije nekoliko dana visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Potpisivanju SSP-a otvoreno se protivi Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, koji eventualno potpisivanje tog sporazuma vidi kao "stranački interes koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS)", a ne Srbije i srpskog naroda.

Koštunica u jednom od svojih priopćenja navodi da sumnja da "Solanin sporazum" predstavlja pokušaj potpisivanja neovisnosti Kosova, a za DSS je najvažnije pitanje "poštuje li se u SSP-u Srbija kao cjelovita država sa svojom pokrajinom Kosovo ili ne".

"Ne smije biti trgovine Kosovom i ne smije se potpisivati Solanin sporazum ako se unaprijed izričito ne potvrdi da se taj sporazum odnosi na cjelovitu Srbiju", stajalište je Koštunice, koji u predizbornoj kampanji svoje stranke Tadića i koaliciju koju okuplja Tadićeva Demokratska stranka optužuje da su spremni priznati neovisnost Kosova budu li nakon izbora u situaciji formirati novu vladu. Istodobno, od EU i dalje traži da se izjasni želi li Srbiju primiti u članstvo s Kosovom ili bez Kosova.

Iste argumente, kao i Koštunica i DSS, u predizbornoj kampanji iznose i Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, dok se, osim DS-a, za potpisivanje SSP-a zalažu Liberalno-demokratska partija i stranke manjina.