Regija
0

EU: 17 od 27 članica priznalo ili će uskoro priznati državnost Kosova

FENA
Sedamnaest od 27 članica EU u ponedjeljak je priznalo ili će jako skoro priznati najnoviju evropsku državu - potvrdio je njemački ministar vanjskih poslova nakon redovnog sastanka šefova diplomacija članica EU.

Među njima su velike – Francuska je to učinila odmah, slijede je Njemačka, Italija, Velika Britanija. Belgija će formalnost obaviti za koji dan a skandinavske zemlje za sedmicu-dvije.

Španija je odlučna da se ovakav korak neće dogoditi, makar ne prije parlamentarnih izbora i javnog isticanja regionalnih vlasti u Baskiji da bi i oni mogli dobiti nezavisnost kada se za nju izborilo Kosovo. Rumuni ne žele naškoditi susjednoj Srbiji i tvrde da je proglašenje nezavisnosti nelegalan čin. Bugari smatraju da se ne trebaju suviše obazirati jer ipak nemaju problematičnih regija pa ne moraju brinuti za interese susjeda, dok su Mađari najavili priznanje ali na način da ne razljute one preko granice. Slovačka će čekati, Kipar je decidiran s porukom „nikada“ misleći na tursku polovicu otoka koja je još van zajednice.

Izgleda da će se lančana reakcija priznanja događati tokom februara, za neke zemlje i u martu.

Možda je prerano za špekuliranje, ali biti će interesantno pratiti koje će moduse iznalaziti Unija jednoga dana kada Kosovo počne pregovore o članstvu. Problem će stvarati i ispuni li Srbija prijetnje o prekidu svih veza s Kosovom čime se krše bitni preduvjeti za integracije, suradnja u regiji, energetska zajednica i zona slobode trgovine, CEFTA.

Kako reagira srbijansko susjedstvo najbolje ilustrira izjava crnogorskog ministra vanjskih poslova nakon sastanka s euro-trojkom. "Kosovo ćemo priznati tek kada se uvjerimo da time nećemo ugroziti sigurnost Crne Gore", kazao je Milan Roćen.