Regija
1

EP: Angažovanje EU u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

FENA
Evropski parlament je na današnjem zasjedanju u Strasbourgu usvojio rezoluciju o zajedničkoj sigurnosnoj i vanjskoj politici u kojoj se, između ostalog kaže, da EU treba da ostane angažovana u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

U rezoluciji, zasnovanoj na godišnjem izvještaju šefice evropske diplomatije Chaterine Ashton koji je ona podnijela prije dva dana, navodi se da je potrebno obratiti posebnu pažnju na zemlje zapadnog Balkana.

U rezoluciji se pozdravlja i prestrukturiranje evropske pravosudne misije EULEX, čiji je mandat nedavno produžen za još dvije godine.

Parlamentarci su sem toga pozvali političke lidere Bosne i Hercegovine da što prije primjene okvirni dogovor o ustavnim promjenama koji je ranije ove godine postignut s komesarom za proširenje Štefanom Füleom.

Inače, u četvrtak usvojena rezolucija pokriva širok spektar globalnih problema o kojima je Ashton govorila u utorak, a najviše pažnje posvećeno je situaciji u Siriji, gdje su dosadašnji pokušaji da se zaustavi brutalni građanski rat doživjeli neuspjeh.