Regija
47

Enormno visoke cijene voća i povrća na plažama Jadrana

Klix.ba
Primošten
Primošten
Dolaskom ljetne sezone, na Jadranu dolazi i povećanje cijena. Svjedoci smo da svake godine tokom ljetnih mjeseci na obali plaćamo enormno visoke cijene za voće, povrće, ali i ostale namirnice.

U Primoštenu je kilogram paradajza trenutno 14 kuna ili 3,60 KM, u Dubrovniku od 10 do 12 kuna, a Korčuli od 12 do 15 kuna ili od tri do četiri KM, piše portal 24sata.hr.

"Primošten je viša klasa. Zato su cijene tolike. Osim toga, za najam mjesta za štand plaćam 50.000 kuna godišnje“, rekao je prodavač s primoštenske pijace koji uprkos paprenim cijenama, jedva stiže uslužiti brojne mušterije.

On i konkurencija drže ujednačene cijene pa je kupcima svejedno kupe li kod njega ili na susjednom štandu. Kupci su isključivo turisti. Domaći se ne bune zbog cijena, ali ni ne kupuju, jer svaka primoštenska kuća ima vrt. Smokve, koje na tržnici koštaju astronomskih 30 kuna (oko 8 KM), ovdje su samonikla biljka i gotovo ih niko ne bere. Rastu posvuda, a turisti s ceste poberu one najbliže.

U Vodicama su cijene malo niže nego u Primoštenu, ali i dalje više nego drugdje. I tamo se nakupci dogovaraju i drže jednake cijene.

"Plaćamo 35.000 kuna godišnje, bez obzira koliko dana radimo. Zato moramo biti skuplji nego na tržnicama, gdje prodavači plaćaju po danu", kazala je prodavačica na vodičkoj tržnici, piše 24sata.hr.

Turisti jedu na plažama ili u sobama

Primošten i Vodice dva su turistička diva šibenske rivijere. Što je veća financijska kriza i što su turisti siromašniji, nakupci zarađuju više. Jer ako nemaju mnogo novca, umjesto u restoranima, jedu na plažama, u kampovima, u sobama i apartmanima.

Razlika u cijenama na tržnicama u Primoštenu i Vodicama nije uvjetovana ekskluzivnošću turističkog odredišta nego ponudom i potražnjom. Osim na tržnici, u Primoštenu se voće i povrće osim na tržnici može kupiti u još samo nekoliko nevelikih trgovina, a u Vodicama ima više trgovačkih centara.

Tržnica u Primoštenu zato nema alternative, a u Vodicama cijene diktiraju trgovački lanci. No i tamo su cijene više nego u trgovinama istih lanaca u 14 kilometara udaljenom Šibeniku. Na dubrovačku pijacu voće i povrće stiže iz okolnih mjesta. Cijene povrća su slične kao i drugdje, no voće je skupo, a turisti ga najčešće kupuju na komade.

Zagrebački plac skuplji od osječkog

Na pijaci Dolac u Zagrebu i na osječkoj pijaci paradajz i paprike su od osam kuna ili 2 KM. Dok su u Osijeku svi krastavci za salatu po pet kuna, u Zagrebu ih se nađe po toj cijeni, no ima ih i puno skupljih.

Marelice su u Osijeku od šest do 12 kuna ili od 1,50 do 3 KM, a u Zagrebu su najjeftinije 12, a ima ih i za 20 kuna ili 5 KM. I u Zagrebu i Osijeku dinje su 12 kuna, lubenice osam, grožđe 30 kuna. Smokava u Osijeku nema, a u Zagrebu su od 16 do 20 kuna ili od 4 do 5 KM.

U Primoštenu je kilogram paradajza 14 kuna ili 3,60 KM, u Dubrovniku od 10 do 12 ili od 2,50 do 3 KM, a Korčuli od 12 do 15 kuna ili od 3 do 3,80 KM.