Prijava državnih revizora
375

Emir Kusturica dao ostavku na mjesto direktora Mokre Gore

Klix.ba
Emir Kusturica (Foto: Arhiv/AFP)
Emir Kusturica (Foto: Arhiv/AFP)
Emir Kusturica, direktor Mokre Gore, podnio je danas neopozivu ostavku na mjesto direktora ovog prirodnog parka na granici između Srbije i BiH.

Kusturica ja naveo u saopštenju da je to učinio nakon što su državni revizori protiv njega podnijeli prekršajnu prijavu zbog nenamjenskog trošenja novca u Mokroj Gori.

"Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su 'saobraćajni prekršaji' na stubu srama javnosti, a da se, prethodno, nije ni dokazao prekršaj, niti zloupotreba položaja, niti nenamjensko trošenje novca, odlučio sam da ne budio dio takvog javnog života, zbog čega podnosim neopozivu ostavku na funkcije", saopćio je Kusturica.

Slavni režiser je istovremeno podnio ostavku i na mjesto predsjednika Skijaškog saveza Srbije, a odlučio je i da, kako je rekao, od države ne traži niti prima pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Kusturica je naveo da povlači zahtjev za dodjelu sredstava za snimanje filma "Ljubav i rat".

Prema pisanju Blica, protiv Kusturice je podnijeta prekršajna prijava jer je više puta izbjegao raspisivanje tendera.

Revizor je utvrdio da Kusturica nije evidentirao da je Park Mokra Gora dobio od Bezbjednosno-informativne agencije dva terenca. Upravi za nabavke nije dostavljao izvještaje o ugovorima niti je redovno popisivao imovinu. U Parku ne postoji ni analitička evidencija nekretnina, postrojenja i opreme, zbog čega revizor nije mogao da utvrdi visinu amortizacije.