Regija
0

Ekološke organizacije protiv moguće izgradnje nuklearke na Dunavu

FENA
Udruge za zaštitu prirode i općinski čelnici Erduta pokrenuli su danas potpisivanje nacionalne peticije protiv izgradnje nuklearke na Dunavu između Erduta i Dalja, ocijenivši da bi to izazvalo nesagledive posljedice i za stanovništvo i za životinjski svijet, primjerice za mrijest ribe u Dunavu.

Press centar za okoliš Hrvatske, te više ekoloških udruga i predstavnici erdutske općine, u čijem je sastavu Dalj, na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo idejom da se na Dunavu između Erduta i Dalja gradi nuklearka. Iako još ništa službeno nije odlučeno, i neslužbene su informacije već nanijele veliku štetu općini Erdut i Dalju, rečeno je na konferenciji.

O tome će biti obaviješteni svi okolišni novinari u Europi, istaknula je Ljiljanka Mitoš Svoboda iz Press centra za okoliš Hrvatske. Najavljen je prosvjed ekoloških udruga i predstavnika erdutske općine u srpnju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Kako je rečeno, već je nekoliko investitora odustalo od ulaganja u poljoprivredu i održivi razvoj. Najveću štetu pretrpjela je Erdutska vinarija, kojoj je partner otkazao suradnju zbog moguće izgradnje nuklearke, rečeno je na konferenciji za novinare.