Proveli dva dana na aerodromu
0

Egipat: Srbijanski turisti se vratili kući

Klix.ba
Prva grupa turista, čiji je povratak iz Hurgade bio neizvjestan zbog neizmirenih dugovanja turističke agencije, sletjela je u Srbiju u ranim jutarnjim satima.

Na aerodromu u egipatskom ljetovalištu 174 putnika iz Srbije od jučer je bilo "zaglavljeno" zbog neizmirenih dugovanja agencije "Trinity", koja je bankrotirala.

Ipak, svi srpski turisti, bez obzira na to preko koje agencije ljetuju, bit će prebačeni avionom Air Caira za Beograd, nakon reakcije drugih agencija, a druga grupa polijeće večeras u 21 sat.

Svi putnici koji su već otputovali bit će nesmetano vraćeni i narednih dana, navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije, prenosi B92.

"Nastavak serije charter letova će se nesmetano odvijati, a letovi su dogovoreni s aviokompanijom Air Cairo uz organizaciju turističkih agencija iz Srbije Ponte travel, Sun line, S.A.B I Faros", piše u saopćenju.

Vlasnik beogradske agencije S.A.B. Stevan Budžić rekao je nije problem samo sa charter letovima, već i da predstavnik Trinity agencije nije platio ni mnoge hotele u Hurgadi.

On je dodao da je su vlasnici agencija, koje su bile podzakupci aviona, svojim garancijama omogućili da se sva 174 putnika vrate iz Egipta.

"Oko 17 sati smo saznali da je agencija Trinitiy koja je zakupila avion bankrotirala i da nije platila charter Air Cairu kako bi se prevezli i njihovi i naši turisti", kazao je Budžić.

Agencije su solidarno platile troškove kako bi se problem riješio, a potom će biti aktivirana polisa agencije Trinity kojom će se dijelom naplatiti, kazao je on.

Prema njegovim riječima, nadležni u Air Cairu su rekli da će poletjeti samo ako dobiju čvrste garancije da će novac biti uplaćen, što je i učinjeno.

Na aerodromu u egipatskom ljetovalištu Hurgadi od jučer su 174 putnika iz Srbije čekala da se vrate u zemlju, pošto turistička agencija Trinity, koja je potpisala ugovor o charter letu sa egipatskom kompanijom Air Cairo, nije izmirila dugovanja.

Na aerodromu u Hurgadi nisu ostali samo putnici te, već i nekoliko drugih agencija koje su platile troškove prevoza, jer je Trinity nosilac chartera i zakupac aviona.