Ako Srbija bude nekonstruktivna
0

Edita Tahiri: Priština bi mogla da se povuče iz dijaloga

SRNA
Edita Tahiri
Edita Tahiri
Prištinska delegacija mogla bi da se povuče iz dijaloga sa Beogradom ukoliko srpska strana ne bude primjenjivala postignute dogovore, ali odluku o tome donijeće nakon konsultacija sa zvaničnicima EU i SAD, rekla je šef prištinske delegacije Edita Tahiri.

Tahiri je rekla da će odluka o prekidu dijaloga zavisiti od savjeta koje će Prištini dati zvaničnici EU i SAD, prenose prištinski mediji.

"Kao strana u ovim razgovorima, razgovaraćemo sa međunarodnom zajednicom i zajednički analizirati opravdanost nastavka, odnosno prekida dijaloga.

U koordinaciji sa EU i SAD, preduzećemo dalje korake ukoliko Srbija i dalje bude nekonstruktivna", rekla je Tahiri.

Ona je odbacila mogućnost razgovora o carinskim punktovima na sjeveru Kosova, navodeći da je međunarodni faktor u više navrata odbacio zahtjev Srbije da nametne ovo pitanje u dijalogu.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović očekuje da bi dijalog Beograda i Prištine uskoro mogao da bude nastavljen, navodeći da srpska strana razgovara sa predstavnicima SAD i EU o kompromisu koji bi trebalo da na spornim prelazima Brnjak i Jarinje reguliše teretni i putnički saobraćaj.

"Čim se rešenje nazre, mi nastavljamo dijalog'', rekao je Stefanović ranije i dodao da problem za koji je odgovorna vlada u Prištini nije samo u tome što su doveli kosovske carinike na Brnjak i Jarinje, već što su nametnuli jednostrano rješenje i što ne žele da se upuste u pregovore.